Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Славуті відбулася виставка світового значення «Ікони на ящиках з-під набоїв»

Славутський історичний музей отримав можливість експонувати у своїй залі визнану світовою спільнотою благодійно-мистецьку виставку «Ікони на ящиках з-під набоїв», що діє в рамках проєкту «Придбай ікону – врятуй життя».
фото - Славута City

Про це інформує Славута City.

«ІКОНИ НА ЯЩИКАХ З-ПІД НАБОЇВ» – це проєкт київських художників Софії Атлантової та Олександра Клименка, присвячений мистецькому осмисленню українсько-російської війни на Донбасі. Ящики, на яких пишуться ікони, привезені із зони бойових дій.

Саме тому ікони, написані на їхніх фрагментах, є своєрідними свідками війни на Сході України. А тому дуже хвилюють... Концепція проєкту поєднує начебто несумісні речі: атрибути сучасної війни і давню мистецьку мову, що сягає своїми витоками часів європейського середньовіччя. Таким чином збройний конфлікт на Донбасі осмислюється на тлі української й навіть європейської історії останнього тисячоліття.

Головна ідея проєкту - перетворення смерті (символом якої є ящики від озброєнь) на життя (що символізують ікони).

Виставка ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, привезених із зони бойових дій, експонувалася вже у Європарламенті, Верховній Раді України, Офісі президента України, Будинку уряду України, Литовському сеймі, Київській міській раді, Софії Київській, Посольстві Литовської Республіки, Представництві ЄС в Україні. Ікони на ящиках з-під набоїв мають Патріарх Константинопольський Варфоломій, Папа Римський Франциск, низка американських, європейських і українських політиків, громадських, церковних та культурних діячів, учених.

Ікони, написані на ящиках з-під набоїв, привезених із зони АТО, побували в таких містах як Антверпен, Берлін, Бонн, Вашингтон, Відень, Вільнюс, Вінніпег, Гаага, Ганновер, Дніпро, Едмонтон, Кропивницький, Лейпциг, Лос-Анджелес, Луцьк, Львів, Люблін, Маріуполь, Мілан, Монреаль, Мюнхен, Оттава, Париж, Прага, Рим, Торонто, Чикаго, Філадельфія, Франкфурт-на-Майні, Ясси тощо (за станом на літо 2021 року – 13 країн, 45 міст, 83 локації). І ось до цього послужливого списку потрапила наша Славута, де нині в історичному музеї експонується ця надзвичайна виставка.

З весни 2015 року проєкт «Ікони на ящиках з-під набоїв» є волонтерським, під-тримуючи різноманітні гуманітарні ініціативи. Він зібрав більше 300 000 доларів. Благодійний проєкт двічі (в 2017 та 2020 роках) був номінований на Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ