Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

У США вперше розбився надсучасний винищувач F-35B

Багатоцільовий винищувач-бомбардувальник п’ятого покоління F-35B Корпусу морської піхоти США зазнав аварії у п’ятницю в Південній Кароліні. Про це повідомляє УНН із посиланням на телеканал CNN.

CBS News уточнює, що це буі перший крах “новітнього і найдорожчого літака США”.

За інформацією співрозмовника CNN, пілот встиг катапультуватися. Цю інформацію потім підтвердили в офісі шерифа округу. Згідно з повідомленням відомства в Twitter, льотчик катапультувався успішно, тепер його оглядають лікарі.

Авіакатастрофа, як уточнюється на сайті офісу шерифа, сталася біля Кларендон-роуд і Джо-Аллен-драйв у районі Грейс-Хілл близько 11:45 за місцевим часом (17:45 за київським). “Військові підтвердили, що це військовий літак”, — вказали у відомстві, однак не назвали тип повітряного судна. Чи отримав хтось у результаті події травми, поки невідомо, йдеться в повідомленні офісу окружного шерифа.

Напередодні агентство Reuters повідомило про те, що ВПС США вперше застосували цей винищувач для нанесення удару по позиціях радикального руху “Талібан” в Афганістані. Бойовий виліт відбувся 27 вересня, в Пентагоні його назвали успішним.

Про те, що аварія багатоцільового винищувача стала першою в історії літаків типу F-35 (модель винищувача, яка може виконувати вертикальну посадку) також повідомили виданню Business Insider у Корпусі морської піхоти США. Як зазначає видання, при цьому такі літаки були учасниками різних інцидентів, в числі яких загоряння повітряного судна, а також неполадки в обладнанні.

У п’ятницю, 28 вересня, Пентагон, як нагадує CNN, оголосив про новий контракт на отримання наступної партії літаків F-35. У військовому відомстві тоді заявили, що конструктор винищувачів — американська військово-промислова корпорація Lockheed Martin — погодилася на зниження ціни для Корпусу морської піхоти США. Вартість одного винищувача, за інформацією Пентагону, для військових склала 115,5 млн доларів США.

F-35 — сім'я перспективних, малопомітних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління, спроектована із використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Разом із США в проекті його створення беруть участь вісім країн: Австралія, Велика Британія, Данія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія і Туреччина. F-35 випускається в трьох модифікаціях: F-35A, F-35B і F-35C.

UNN

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ