Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

У центрі НЕЗЛАМНІ лікують воїна, який на війні втратив зір

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/4
42-річний Богдан Шин у мирному житті був програмістом, однак на війні повністю втратив зір. Та попри все, захисник мріє повернутися до своєї професії. Пристосуватися до життя в нових реаліях та наново оволодіти комп’ютером йому допомагають у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові, - інформує ЛМР.

Богдан – з міста Кам'янське Дніпропетровської області. До великої війни, каже чоловік, він мав усе, що потрібно людині для щастя: улюблену роботу, кохану дружину, двійко чудових синів та найкращу країну. Саме тому, щойно ворог посунув з усіх боків, чоловік вирішив боронити своє щастя.

У березні 2022 року він добровільно доєднався до Сил оборони та поповнив лави Нацгвардії. А вже за понад рік війни, у боях на Луганському напрямку, Богдан втратив зір.

«Ми вийшли на позиції. Ворог одразу почав нас штурмувати. Летіло в нас усе, і одна з мін прилетіла до мене. Пам'ятаю лише вибух, яскравий спалах в очах – і все. Далі я втратив свідомість», – розповідає захисник.

До тями Богдан прийшов лише за кілька тижнів після поранення, вже у Києві. Пригадує: «Відкрив очі – темно. Спершу подумав, що це через набряк або ж пов'язку».

Захисник втратив ліве око, а праве, хоч і збереглося фізично, але бачити ніколи вже не буде.

«Це була найстрашніша звістка. Бо втратити зір для мене – це просто жах всього життя. Я дуже болісно це сприйняв і досі не можу сказати, що змирився з цим», – зізнається захисник.

Однак завдяки підтримці дружини, синів, друзів та колег, Богдан таки зміг віднайти в собі сили і мотивацію жити далі. Ще в Києві волонтери підібрали незрячому ветеранові тростину і вчили пересуватися з її допомогою. До Львова, у центр НЕЗЛАМНІ, Богдана скерували, бо віднедавна тут діє новий напрям реабілітації: для військовослужбовців, які втратили зір на полі бою.

«Для нас це новий напрямок, до якого ми довго готувалися і місяць тому, нарешті, почали приймати на реабілітацію перших незрячих пацієнтів. З Богданом ми вчилися контролювати його безпеку. Найперше, будувати маршрути на вулиці та орієнтуватися у просторі», – розповідає ерготерапевт центру Віталій Грендус.

За короткий час львівські спеціалісти допомогли Богданові краще адаптуватися до життя в побуті та поза межами лікарні. Тут Богдан вперше після поранення сів за ноутбук та вчився ним користуватися – вже з допомогою спеціальних голосових програм для незрячих. Чоловік палко вірить, що зможе перемогти свою травму. І не просто пристосується до нових реалій та навчиться користуватися комп’ютером, а й знову буде програмувати.  

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні. Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/society/social-sphere/299464-u-tsentri-nezlamni-likuiut-voina-iakyi-na-viini-vtratyv-zir

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ