Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Варшаві відкрили виставку, присвячену реставрації фресок із Гарнізонного храму

Виставку «І відкрилися небеса», присвячену реставрації фресок Франциска Екштайна (1740 р.) Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ (в минулому костелу Єзуїтів) відкрили напередодні у Варшаві.

Фото: Капеланство.info

Про це пише інформаційний портал Капеланство.info

У заході взяли участь настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла о. Тарас Михальчук, а також священник храму – о. Андрій Сіданич.

Реставраційний процес фресок у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла – це найбільший міжнародний проєкт України, над яким одночасно працювали 20 українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського. Проєкт тривав упродовж майже дев'яти років, з яких два роки – підготовка до реставрації та проведення досліджень, а сім років – самі роботи.

Фото: Капеланство.info

«Оздоблення Гарнізонного храму, а також фрески, які виконав Франциск Екштайн, є унікальними та важливими для нас, львів’ян, загалом українців, а також наших партнерів та сусідів у Польщі. Реставраційний проєкт був унікальним часом, впродовж якого наші реставратори й друзі з Польщі, наша команда з України, могли разом реалізовувати спільну працю і спільно рятувати культурну спадщину», – зазначила учасниця відкриття виставки, викладачка Львівської національної академії мистецтв, реставраторка Гарнізонного храму Леся Гануляк. 

Вона відзначила, що надзвичайно важливо було зробити виставку саме у Польщі, щоб наблизити всіх зацікавлених "до нашого храму, адже не у всіх є змога приїхати й побачити його наживо".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ