Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

​У Звенигороді створять перший в Україні історико-культурний парк

Цьогоріч на Львівщині у селі Звенигород розпочнеться створення першого в Україні історико-культурного парку "Древній Звенигород" площею 38 га. Про це сьогодні, 25 липня, розповіли автори ідеї, чий проект виграв 12 млн грн на реалізацію задуму.

Фото Гал-інфо

За словами т.в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук, ідея створення парку виникла у працівників з її департаменту ще у 2016 році. 

"Спершу ми навіть не знали як він буде називатись і що загалом з себе представлятиме. Тоді, два роки тому, ми на архітектурно-містобудівній нараді розглядали генеральний план села Звинигорода. Ми переконались у тому, що вся територія населеного пункту - це пам'ятка археології, що потребує охорони та збереження.

Фото Гал-інфо

Відповідно до законодавства ми не можемо розробляти таку документацію як історико-архітектурні опорні плани. Для подібних міст - така практика обов'язкова, проте якщо говорити про села, то це не можливо. Тому задля збереження цієї історичної пам'ятки єдиним виходом зі ситуації було написання проекту, що ми і зробили у 2017 році. 

Цьогоріч на території пам'ятки археології національного значення розпочнеться створення першого  в Україні історико- культурного парку "Древній Звенигород". Наш проект переміг на конкурсі проектів регіонального розвитку від Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України. На реалізацію нашої ідеї виділили 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС", - розповіла Оксана Ткачук.

Співатором проекту стала багаторічна дослідниця Звенигорода, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Наталя Войцещук. Археолог каже, що створення парку - це процес становлення української нації.

"Українці повинні пам'ятати та знати історію своїх предків. Тому ми рішуче налаштовані реалізувати проект. Намагатимемось виконати план у найкоротші терміни. Це орієнтовно рік. Спершу ми впорядкуємо територію пам'ятки та центральної площі села. Другий крок, на мою думку, найважливіший для збереження  - це консервація пам'яток княжої доби.

Фото Гал-інфо

Проте тут варто наголосити на тому, що об'єкт буде відкритий для охочих ознайомитись з історією. Для цього ми створимо туристичні маршрути. Це буде місце, куди приїдуть люди не тільки зі всієї України, а й з-за кордону, і вони для себе відкриватимуть Звенигород – один із центрів, звідки починалася українська державність. Тому будемо просити статус «національного» для парку»", - розповіла у коментарі для Гал-інфо Наталя Войцещук.

Думку продовжила Оксана Ткачук: «Ми проситимемо статут національного для заповідника і це є наша принципова позиція, щоб зберегти історичні витоки. Проект реалізує три основні завдання: формування  території історико-культурного парку і розроблення технічної документації щодо встановлення меж, створення громадського простору «Звенигородський Майдан», а також розвиток туристичної інфраструктури".

Фото Гал-інфо

Виникає питання, як до ідеї створення такого парку поставились місцеві мешканці. Адже це унеможливлює подальшу забудову визначеної території. Відповідь на це питання дала голова Звенигородської сільської ради Наталія Толопко. За словами посадовиці,  у селі попередньо провели громадські слухання, аби дізнатись думку односельчан. "Жителі села раді цьому проекту і вважають його важливим етапом розвитку Звенигорода, тому всіляко зголосились підтримувати створення історико-культурного парку". 

Під час презентації проекту в прес-центрі Гал-інфо кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик наголосив на тому, що проект має на меті вберегти археологічну пам’ятку не лише від часу, а від зазіхань грабіжників та забудовників.  Тож на його думку, задля збереження, дослідження та забезпечення життєдіяльності "Древнього Звенигорода" утворення заповідника є найбільш ефективним та оптимальним рішенням.

Фото Гал-інфо

"Заповідник стане своєрідним історичним щитом перед зазіханнями наших сусідів на українську державність та культуру. До того ж, успішна реалізація проекту дасть новий поштовх для розвитку Звенигорода та околиць, як потенційно привабливого туристичного місця, розвитку відповідної інфраструктури. Львів’яни летять у Париж чи Рим, а всього за 20 км від Львова є така цінна історико-культурна пам’ятка, про яку вони мало що знають.

Щодо реалізації самого проекту, то за основу ми взяли тематику історичного ландшафту, в який майже не вноситимемо змін, аби максимально відтворити автентичність споруд та архітектуру міста. Наразі ми ще обираємо спосіб просторової візуалізації. Тобто розглядаємо різні варіанти серед сучасних методів формування дизайну. Один із задумів -відтворити втрачену церкву тощо. Окрім того, проект передбачає і формування на території парку дитячих ігрових майданчиків, інтерактивних просторів, каскаду штучних ставів", - розповів Василь Петрик. 

Загалом, проектом передбачено:

  • впорядкування території пам’ятки та центральної площі села;
  • консервація пам’яток княжої доби з метою їхнього збереження для майбутніх досліджень;
  • відзнакування за допомогою сучасних мистецьких та технічних засобів найбільш знакових будівель княжої доби;
  • трасування усієї лінії укріплень городища з метою окреслення обрису пізньосередньовічних та ранньомодерних фортифікацій;
  • візуальна реконструкція унікальної оборонної системи XVIII;
  • створення базової туристичної інфраструктури довкола історико-культурного парку «Древній Звенигород», туристичних маршрутів та інше.

​Більше цікавого відео дивіться на YouTube.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ