Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна домовляється зі Світовим банком про фінансову допомогу

Мінекономіки спільно з європейськими партнерами працює над розробкою Плану з економічного відновлення України
фото з сайту LB.ua

Мінекономіки та Світовий банк узгоджують ключові проекти для мобілізації міжнародної фінансової допомоги.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Мінекономіки та Світовий банк активізують співпрацю з мобілізації фінансування від донорів та міжнародних фінансових установ для швидкого відновлення та реконструкції України.

«Мінекономіки спільно з європейськими партнерами працює над розробкою Плану з економічного відновлення України на 2024 – 2027 роки в рамках Ukraine Facility. Ми визначаємо перспективні проекти для імплементації у пріоритетних секторах економіки та проводимо консультації з бізнес-асоціаціями у різних регіонах України. План стане ключовим стратегічним документом і дорожньою картою для мобілізації фінансування від донорів та міжнародних фінансових установ. Ми запрошуємо Світовий банк до співпраці, зокрема, нам необхідна підтримка у розвитку приватного сектору та залучення інвестицій, збільшення спроможностей державно-приватного партнерства, реалізації програми доступної іпотеки «єОселя», гуманітарному розмінуванні тощо», – зазначила Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Українська сторона подякувала Світовому банку за запуск у січні цього року Міжвідомчої платформи координації донорів для України, як ефективного інструменту для подальшої координації донорів.

Так, сторони розглянули пріоритетні проекти, направлені на швидке відновлення України. Зокрема, щодо розвитку приватного сектору, потреба у дофінансуванні проектів цього сектору складає понад $1,5 млрд, за оцінкою Світового банку, Уряду України, Європейської Комісії та ООН (звіт RDNA). Йдеться про підтримку експортоорієнтованих підприємств, надання грантів для МСП та мікробізнесу, підтримка програми доступних кредитів «5-7-9», цільового фонду страхування від військових ризиків тощо.

«Без залучення приватного бізнесу неможливо буде задовольнити потреби у відбудові інфраструктури України і лише бізнес зможе забезпечити відбудову країни відповідно до кращих світових практик. В цьому контексті ми цінуємо підтримку Міжнародної фінансової корпорації (IFC) з розвитку потенціалу України у сфері державно-приватного партнерства. IFC підтримує спроможність України у сфері ДПП та відіграє важливу роль у розширенні спроможностей Українського агентства з впровадження ДПП», – відзначила Юлія Свириденко.

Також сторони обговорили можливості співпраці за програмою доступної іпотеки на житло «єОселя». Йдеться про допомогу в фінансуванні ІТ (гранти на придбання ІТ-інфраструктури та технічних рішень), технічну допомогу в галузі законодавства та в контексті енергоефективності будівель та термомодернізації, а також щодо пільгового кредитування.

Крім того, українська сторона акцентувала на питанні запуску пілотного проекту, який стосується розробки процедури закупівель через систему Прозоро для закупівель, які проводяться за кошти донорів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ