Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна може завадити РФ атакувати цивільну інфраструктуру — ISW

Атаки на військові аеродроми у Саратівській та Рязанській областях РФ демонструють вразливість російського глибокого тилу, а також можуть зірвати російську кампанію з обстрілу інфраструктури України.

Про це повідомляється у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, 5 грудня, ймовірно, українські сили завдали ударів по двох російських стратегічних авіабазах.

"Міністерство оборони Росії та кілька блогерів повідомили, що українські сили використовували БПЛА для завдання ударів по авіабазі Енгельс-2 в Саратовській області та авіабазі Дягілєво в Рязанській області. На обох авіабазах розміщені елементи російського флоту стратегічних бомбардувальників, які Росія використовувала для завдання ударів по Україні протягом усієї війни", — йдеться у повідомленні.

При цьому атаки спричинили невеликі збитки, однак продемонстрували здатність України завдавати ударів по російських тилах і, можливо, у такий спосіб зірвати російську кампанію ударів по українській інфраструктурі, пишуть в ISW.

"Міноборони Росії заявило, що удари були завдані навмисно по російській далекій авіації. Українські сили, ймовірно, прагнули зірвати удари Росії по критично важливій інфраструктурі України та продемонструвати здатність України завдавати ударів по російських стратегічних об'єктах", — зазначається в дописі.

Окрім того, аналітики звернули увагу на те, що через атаки російські військові блогери піддали керівництво гострій критиці.

"Гнів із приводу нездатності російських військових запобігти українським ударам по російських стратегічних авіабазах за більш ніж 450 кілометрів миль від українських позицій переважив похвалу за останню серію ударів по Україні в російській спільноті блогерів. Російські військові блогери розкритикували російських офіційних осіб за те, що вони не передбачали і не запобігли ударам безпілотників по авіабазах Енгельс-2 і Дягілєво 5 грудня", — йдеться у звіті.

Зокрема, деякі з блогерів наголосили, що російські військові не захищали авіабази належним чином, попри те, що знали, що вони були явними цілями для українських ударів. При цьому деякі з них також стверджують, що українські диверсійно-розвідувальні групи могли завдати удару по авіабазі Енгельс-2 з території самої Росії. За їхніми словами, якщо ж БПЛА були запущені з території України, то Москва перебуває під загрозою атаки з української території.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ