Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна нарощує сили для наступу — Economist

За останні кілька місяців країна отримала 40% з усієї військової допомоги, обіцяної США з початку війни.

Про це пише Economist

Російські війська продовжують атакувати українські позиції по всьому сходу країни у межах зимового наступу. Українські танкові командири заявили, що вони з нетерпінням чекають на прибуття сучасних європейських і американських танків, щоб оновити свій застарілий парк техніки радянських часів. 

Видання пише, якщо до кінця минулого року Європа та світ дебатували щодо кількості та виду надання сучасного озброєння Україні, то в грудні минулого року Америка і Британія зрозуміли, що затяжна війна не в інтересах Заходу. До того ж Росія виявилася навіть слабшою, ніж вважалося раніше.

Поворотний момент настав 20 січня на восьмому засіданні Контактної групи з питань оборони України — зустрічі міністрів оборони під головуванням США в Рамштайні, Німеччина. На ній союзники домовилися надати Україні більше, ніж дивізійне озброєння, й уточнили, щоб більша його частина буде доставлена до кінця березня.

"Потік зброї, відповідно, перетворився зі струмка на потік. З усієї військової допомоги, обіцяної Пентагоном з початку війни, 40% — понад $8 млрд — надійшло за три місяці після 9 грудня. Один з європейських оборонних чиновників каже, що вливання озброєнь, узгоджене в Німеччині лише в січні, становить дві третини від загального обсягу, відправленого в Україну впродовж усього 2022 року", — йдеться в тексті.

Більшість допомоги не така приваблива, як очікувані танки, але все одно має вирішальне значення — наприклад, останній американський пакет включає броньовані мостоукладальні машини, які були б вкрай потрібні для будь-якого наступу на півдні чи сході.

Аналітики кажуть, що попри те, що всі погляди зараз прикуті до битви за Бахмут, незабаром увага перейде до очікуваного контрнаступу, який може розпочатися вже у квітні.

Світ спостерігає, як українська армія трансформується. Основна частина її озброєння все ще має радянське походження. Утім якщо наприкінці минулого року співвідношення українського та західного обладнання становило п'ять до одного, то з надходженням допомоги воно, як очікується, зменшиться з п'яти до двох.

Іншими словами, майже третина української армії незабаром матиме обладнання натівського зразка. Генерал Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України, сподівається, що з часом в країні вдасться створити три нові армійські корпуси, кожен з яких матиме по шість бригад і налічуватиме понад 20 000 військовослужбовців.

Російський наступ, що розпочався наприкінці січня, частково мав на меті змусити Україну залучити ці резерви, тим самим значно ускладнивши контрнаступ.

Замість того, щоб кинути значні резерви в Бахмут для порятунку міста, яке має набагато більше символічне, ніж військове значення, генерал Залужний відправив війська за кордон для тренувань на новій техніці.  

До прикладу, навчання військових у східній Баварії має на меті об'єднати війська у більші батальйони й бригади, здатні вести "комбіновану" війну, в якій піхота, бронетехніка, артилерія та інші бойові засоби діють разом, а не просто послідовно, як це відбувається зараз.

Західні чиновники розділилися в думках щодо того, чи буде цього достатньо, щоб витіснити Росію з приблизно 18% території України, яку вона контролює зараз. 

Мало хто думає, що Україна може відновити свої довоєнні кордони одним ударом, не кажучи вже про те, щоб повернути території, включно з Кримом. Але якщо Україна зможе вирвати ще один значний шматок з-під російської окупації, як вона це зробила минулого року на північному сході навколо Харкова і на півдні навколо Херсона, це зруйнує переконання, висловлене, зокрема, генералом Міллі, що війна приречена на патову ситуацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ