Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна не зможе погасити "російські облігації", - Мінфін

Україна не зможе погасити на початкових умовах так звані "російські єврооблігації" на 3 млрд доларів, термін погашення яких настає у грудні 2015 року. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів, пише Економічна правда.

"Уряд України бере до уваги позицію Виконавчої ради МВФ, що так звані "російські облігації" є офіційним боргом для цілей політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами", - повідомляє прес-служба.

Кабмін очікує, що нова політика Фонду стосовно кредитування за наявності простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами дозволить йому продовжити надання фінансової допомоги Україні за програмою МВФ, незважаючи на рішення України стосовно своїх єврооблігацій, термін погашення яких настає у грудні 2015 року.

"Незалежно від їхнього статусу, російські облігації належать до боргових зобов’язань України, які вона не може сплатити відповідно до їхніх первинних умов, не порушуючи при цьому фінансові цілі, визначені програмою EFF,та свої договірні зобов’язання відповідно до "положення щодо надання найбільших переваг кредитору", що міститься в умовах нових державних цінних паперів, випущених у листопаді 2015 року", - повідомляє Мінфін.

У прес-службі повідомили, що тримачі єврооблігацій України, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, вирішили не брати участь у реструктуризації боргу, на яку погодилися тримачі усіх інших випусків облігацій України.

Як зазначається, відповідно до умов нових облігацій України, випущених 12 листопада 2015 року в рамках реструктуризації боргу, Україна, згідно з первинними договірними умовами, не має права здійснювати виплати кредиторам, які відмовилися брати участь у реструктуризації.

"Окрім цього, Україна не має права пропонувати цим кредиторам умови, чиста вартість яких є вищою, ніж чиста вартість в момент випуску, яку б ці кредитори отримали у разі своєї участі у реструктуризації боргу", - наголосили у прес-службі.

За її даними, в умовах нових облігацій України, випущених 12 листопада 2015 року, також визначено, що несплата або інший випадок невиконання зобов’язань за облігаціями, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, не становитиме перехресне невиконання зобов’язань за новими облігаціями.

"Ці умови були чітко зазначені у Меморандумі пропозиції обміну, який був надісланий усім тримачам відповідних облігацій України, а також тримачам облігацій, термін погашення яких настає у грудні 2015 року, в рамках нещодавно завершеної боргової операції з реструктуризації боргу України", - заявили у Мінфіні.

Як відомо, Рада директорів Міжнародного валютного фонду в ніч на четвер визнала борг України на 3 млрд доларів перед РФ суверенним, а не комерційним.

У Мінфіні РФ припустили, що Україна на цьому тижні оголосить мораторій на виплати за боргом перед Росією на 3 мільярди доларів.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ