Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна піднялася у світовому рейтингу за видатками на оборону

Україна піднялася з 43 на 39 місце в рейтингу країн за обсягом видатків, які в 2018 році склали $ 4,8 млрд або 3,8% ВВП. Про це свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (СІПРІ), опубліковані в понеділок, 29 квітня.

За даними СІПРІ, Україна опинилася у десятці країн, які стрімко збільшують витрати на оборону. Так, з 2009 року Україна збільшила витрати на армію на 61%.

Топ-5 країн, які витрачають більше всіх на оборону, складають США, Китай, Саудівська Аравія, Індія і Франція, на них припадає 60% усіх військових витрат у світі. США збільшили витрати на 4,6% з 2010 року, до $ 649 млрд. Китай збільшив військові витрати за останній рік на 5%, до $ 250 млрд.

За даними СІПРІ, сукупний обсяг військових витрат всіх 29 країн — членів НАТО склав $ 963 млрд або 53% загальносвітового обсягу.

У той же час Росія вперше з 2006 року вийшла з топ лідерів за витратами на оборону. Військові витрати Росії знижуються другий рік поспіль, а оборонний бюджет склав $ 61,4 млрд, в результаті чого країна розташувалася на шостій сходинці в світовому рейтингу.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ