Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Україна та Польща мають засудити акцію Вісла - Вятрович
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Україна та Польща мають засудити акцію «Вісла» - В'ятрович

Спроби виправдати акцію "Вісла" загрожуть поновленням впливу Кремля у Східній Європі - В'ятрович

Акція "Вісла", яка розпочалася 28 квітня 70 років тому, має отримати правову оцінку і бути засудженою як Україною, так і Польщею. Спроби виправдати її є аморальними та небезпечними.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті  Володимир В'ятрович під час круглого столу в Укрінформі. 

"Загалом за три місяці акції "Вісла" було переселено близько 150 тисяч українців. Під час її проведення владні підрозділи вдавалися до насильства, навмисно були спалені українські житла, зруйновані церкви, цвинтарі. 3936 українців ув'язнено в концтаборі Явожно, вбито 655 осіб. Урядовим декретом спеціально позбавлено українців майна і можливості повернути собі це майно. Все це дає підстави говорити про те, що акція "Вісла" була одним із масштабних злочинів комуністичного тоталітарного режиму", - підкреслив В'ятрович.

Він зазначив, що депортація українців з метою їх цілковитої національної асиміляції була співмірною з аналогічними діями радянського керівництва щодо народів Криму, Кавказу та Балтії. Цей злочин дуже добре задокументований, опубліковано багато збірників документів, записано багато свідчень постраждалих. Відповідно є серйозна джерельна база для оцінки цього злочину, сказав керівник УІНП. 

"Разом з тим цей злочин досі не отримав правової оцінки. Є лише заява польського сенату, яка не має правової оцінки цього злочину. В такій правовій оцінці зацікавлені як українці, так і поляки, які нині намагаються долати спадщину комуністичного тоталітарного режиму. Спроби виправдати акцію "Вісла", які останнім часом, на жаль, озвучуються деякими політичними середовищами у Польщі, є не лише аморальними щодо жертв цієї акції, вони є небезпечними, адже можуть стати прецедентом для переоцінки інших злочинів комунізму. В цьому, очевидно, зацікавлене керівництво Росії, адже реабілітація радянського минулого стала для Кремля ідеологічною платформою для спроб відновити свій вплив у Східній Європі", - наголосив  В'ятрович.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ