Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна та Великобританія розвиватимуть двостороннє співробітництво в ОПК

Україна зацікавлена у розвитку двостороннього співробітництва з Великобританією за низкою напрямків в оборонно-промисловому комплексі. Про це 1 вересня повідомила прес-служба Віце-прем'єр-міністра України.
Фото Урядовий портал

Про це йшлося на зустрічі, яка відбулася сьогодні, 1 вересня, між Віце-прем’єр-міністром України – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським та Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс.

ʺМи зацікавлені у співпраці з Великобританією в оборонно-промисловому комплексі, а також інших стратегічних галузях задля розвитку взаємовигідного співробітництваʺ, - зазначив Олег Уруський.

У ході зустрічі сторони обговорили питання реформування ОПК. Віце-прем’єр-міністр повідомив, що за останні три тижні особисто відвідав 12 міст України та побував більш ніж на 30 підприємствах оборонно-промислового комплексу, щоб особисто ознайомитися з виробничими потужностями та поточним станом справ підприємств, з’ясувати наявні проблеми та визначити шляхи їх вирішення. Планується, що підприємства, які ще не втратили свого виробництва, будуть передані до Міністерства, решта – Фонду державного майна.

Як зазначив Олег Уруський, корпоратизована система управління підприємств ОПК має стати основою реформи, вплив Міністерства на підприємства буде мінімізований, а 100% акцій належатимуть державі. В подальшому буде залучення інвестицій у галузі.

За його словами, питання реформування ОПК, а також необхідність ухвалення першочергових законопроектів для запуску цієї реформи розглядатиметься на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Віце-прем’єр-міністр висловив впевненість щодо підтримки відповідних законопроектів у Парламенті з огляду на підтримку цього процесу і Президента, і Уряду.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання щодо функціонування новоствореного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, плани та перспективи відомства. Олег Уруський відзначив, що на сьогодні ʺМіністерство знаходиться у процесі становлення. 2 вересня очікується прийняття Положення про основні завдання і пріоритети відомства, які ґрунтуються на нормах вже прийнятих нормативно-правових актівʺ.

Окрім того, за його словами, вирішуються питання фінансування Міністерства на поточний рік та розміщення на постійній основі. ʺЦі заходи протягом місяця будуть завершеніʺ, - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Крім того, у ході зустрічі йшлося про плани трансформації ДК ʺУкроборонпромʺ шляхом утворення двох керуючих холдингових компаній, одна з яких буде зосереджена на функціях оборонних галузей, а інша опікуватиметься авіацією та космічною галуззю.

Сторони також обговорили питання двосторонньої співпраці у космічній галузі, розвитку військо-технічного співробітництва, необхідності залучення інвестицій в ОПК України та ін.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс зазначила, що Посольство відкрите до співпраці та, оскільки Великобританія володіє високими технологіями, то готова запропонувати Україні допомогу в розробці стратегічних проектів.

Окрема увага була приділена співробітництву з підтримки британською стороною розвитку українського військово-морського флоту.

Також Посол Великої Британії наголосила на можливості співробітництва з кредитною агенцією UKEF в Україні, після чого сторони обговорили потенційні проекти, можливі для фінансової підтримки та перспективи реалізації окремих спільних проектів.

Мелінда Сіммонс наголосила на важливості торговельної місії Великої Британії та необхідності організації робочої зустрічі з цього питання за участю промисловців.

Олег Уруський погодився з пропозицією та зі свого боку також запропонував розглянути питання підписання угоди по ВТС і здійснити необхідні кроки для цього.

Сторони зазначили, що порушені під час зустрічі питання є важливими для України та Великої Британії для забезпечення розвитку двостороннього взаємовигідного співробітництва між країнами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ