Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна запропонувала Китаю стати одним з гарантів безпеки - Кулеба

Голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що держава запропонувала Китаю стати одним з гарантів безпеки.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у інтерв'ю китайському держагентству Сіньхуа, передає Укрінформ.

За словами дипломата, зараз Україна вивчає можливість отримати гарантії безпеки від постійних членів Радбезу ООН та інших великих держав, зокрема й Китаю.

"Зараз Україна вивчає можливість отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради Безпеки ООН, включно з Китаєм, та інших великих держав. Наша пропозиція Китаю стати одним з гарантів безпеки України – це знак нашої поваги та довіри до Китайської Народної Республіки", – розповів Кулеба.

Глава МЗС переконаний, що китайська сторона не хоче, аби ситуація в Україні розвивалася так, як це відбувається нині. На його думку, війна росії проти України не на користь Пекіну, оскільки глобальна продовольча криза та економічні проблеми, спричинені вторгненням, є серйозною загрозою для економіки КНР. Також Кулеба переконаний: якщо росію не зупинити зараз, за кілька років «вона викличе нові кризи».

«Відповідальна позиція Китаю полягає в тому, щоб не переслідувати геополітичні цілі та не підливати олії у вогонь у війні росії проти України», — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів вирішити, які гарантії безпеки вони готові надати нашій країні у разі агресії в майбутньому.

Президент Володимир Зеленський заявив 28 квітня, що після того, як Будапештський меморандум продемонстрував свою неефективність, Україна прагне розробити фундаментальний документ про гарантії нашої безпеки, який би забезпечував максимальний і реальний захист для нашої країни. Глава держави повідомив, що наразі проєкт документа готують на рівні радників з безпеки лідерів країн, які згодом увійдуть до кола гарантів безпеки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ