Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Українські митники вилучили на кордоні понад 30 млн цигарок

За 8 місяців 2018 року митниці ДФС порушили 766 справ за фактами незаконного переміщення тютюнових виробів, вилучили понад 30,6 млн шт. цигарок загальною вартістю 28,15 млн грн, повідомили у Державній фіскальній службі.

Із загальної кількості виявлених фактів незаконного переміщення тютюнових виробів майже 81% (621факт) були виявлені під час вивезення тютюнових виробів за межі митної території України. Вилучено 21,9 млн шт. цигарок. В інших випадках (146 фактів) – під час спроб незаконного ввезення в Україну. Обсяг вилучених партій - понад 8,6 млн шт. цигарок. 

«Особливо актуальною проблема протидії контрабанді підакцизних товарів, насамперед тютюнових виробів, є на західному кордоні України з державами-членами ЄС. Перш за все, це пов’язано з тим, що територія України використовується кримінальними угрупуваннями, а також окремими компаніями та громадянами для отримання надприбутків та незаконного експорту даної категорії товарів до країн Європи», - зазначив директор департаменту організації протидії митним правопорушенням та митної взаємодії ДФС Василь Поїзд. 

За його даними, на кордоні з кранами ЄС митниці ДФС виявили та припинили 590 фактів порушень митного законодавства, пов’язаних з незаконним переміщенням цигарок. При цьому вилучено більше ніж 14,6 млн шт. цигарок. За всіма фактами заведено справи про порушення митних правил.

Найбільше фактів незаконного вивезення тютюнових виробів через західний кордон митницями ДФС – 312 - попереджено на кордоні з Румунією, де вилучено майже 8 млн шт. цигарок. На кордоні з Республікою Польща протягом 8 місяців 2018 року зазначений показник склав 2,1 млн шт. цигарок по 211 фактах. 

Якщо порівнювати з торішніми показниками, то за 12 місяців 2017 року митниці ДФС було завели 1 883 справи про порушення митних правил за фактами незаконного переміщення тютюнових виробів, вилучили понад 34 млн шт. цигарок загальною вартістю 23,69 млн грн.

Основні методи незаконного переміщення тютюнових виробів в пунктах пропуску через митний кордон України:

Легкові та вантажні автомобілі 

Цигарки приховуються в конструкційних особливостях транспортних засобів, спеціально обладнаних схованках, багажних і вантажних відсіках, причепах. Тютюнові вироби можуть перевозитися у салоні автомобіля, речах, під заднім сидінням, під чохлами, використовуються як набивка самого сидіння, у запасному колесі, дверцятах, бамперах, можуть кріпитися до днища та переміщатися у бензобаку.

Мікроавтобуси та рейсові автобуси 

Тютюнові вироби вміщуються в багаж, передачі, посилки, які безосібно передаються через водіїв або перевозяться безпосередньо пасажирами дрібними партіями.

Залізничний транспорт 
Цигарки приховуються в конструкційних особливостях вагонів з метою уникнення особи від затримання та адміністративної відповідальності: в технологічних порожнинах, рундуках для вугілля, міжстельових просторах над вбиральнями та тамбурами вагонів, рундуках під сидіннями, радіаторах опалення, «третіх поверхах» полиць, сміттєзбірниках, люках над електрощитами, акумуляторних ящиках, нішах для котлів опалення та умивальників, вентиляційних люках.

Крім того, для незаконного переміщення тютюнових виробів порушники часто використовують вантажні залізничні вагони, якими переміщуються „сипучі” вантажі: сіль, технічний вуглець, тирса, руда, окатиші, кокс, вугілля, рапс, зернові, шрот, паливні гранули, каолін, глина тощо у вагонах бункерного типу (хопера), у напіввагонах, а також серед товару в „біг-бегах”.

Дипломатичні вантажі (пошта)

Тютюнові вироби можуть також переміщуються під виглядом дипломатичного вантажу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ