Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Українські та польські архівісти презентували книгу про початок Другої світової війни

фото - пресслужба СБУ
фото - пресслужба СБУ
фото - пресслужба СБУ
фото - пресслужба СБУ
1/2
Українські та польські архівісти презентували нову книгу про перші місяці Другої світової війни

Про це повідомляє Служба безпеки України в фейсбуці.

Зокрема, у книзі розповідають, як радянська влада «зачищала» Західну Україну від так званих «ворожих елементів». Викладена там інформація раніше була засекречена від громадськості і стала доступною завдяки відкритості Архіву СБУ, де зберігаються відповідні дані.

Презентація відбулася у Варшаві і знаменує 25-річчя співпраці вчених обох країн. А саме – щодо роботи з підготовки спільної документальної серії «Польща та Україна у тридцятих-сорокових роках ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб».

«Це уже 10-й, ювілейний, том серії. Він називається «Наказ № 001353. Операція проскрипції НКВД 1939–1941». Випуск вийшов друком у 2020 році і вже встиг привернути чималу увагу світової спільноти», – заявив директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут.

За словами співробітника української спецслужби, у виданні вперше оприлюднюються невідомі раніше документи. Зокрема про репресії проти державних діячів, військовослужбовців, співробітників спеціальних та правоохоронних органів Другої Речі Посполитої, вчинені органами НКВД у західних областях України, окупованих радянською владою восени 1939 року.

Як наголосив Андрій Когут, вихід книги став можливим завдяки співпраці Архіву СБУ та Архіву Інституту національної пам’яті Республіки Польща у межах «Договору про співробітництво між Службою безпеки України та Інститутом національної пам'яті – Комісією з розслідування злочинів проти польського народу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ