Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Українські війська продовжують просуватись на півдні та сході

Українські захисники продовжують вести бої з російськими військами та просуватись на східних та південних ділянках фронту, що, ймовірно, є ознакою початку контрнаступу України.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зауважують аналітики ISW, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 5 червня повідомила, що українські сили на сході переходять до наступальних дій на невстановлених ділянках фронту.

"Маляр додала, що російські джерела активно поширюють інформацію про український контрнаступ, щоб відвернути увагу від втрат Росії на бахмутському напрямку. Твердження Міноборони Росії про те, що російські війська негайно відбили українські контрнаступи, узгоджуються з попередніми неправдивими заявами Росії, зробленими під час минулих контрнаступів. Українські сили, ймовірно, досягають обмежених успіхів, попри заперечення з боку Росії", — йдеться у повідомленні.

Українські війська ведуть наступальні операції на східному фронті в районі Бахмута. За її словами, Сили оборони просунулися на 200–1600 метрів у напрямку Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та на відстань від 100 до 700 м біля Іванівського (6 км на захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). При цьому офіційний представник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий повідомив, що механізовані українські сили також просунулися на відстань від 300 метрів до одного кілометра у напрямку н.п. Залізнянське (13 км на північ від Бахмута) та Богданівка (8 км на північний захід від Бахмута).

Окрім того, президент Володимир Зеленський подякував українським силам на бахмутському напрямку за "просування вперед" у своїх зонах відповідальності 5 червня, зауважують в ISW.

Підтвердження просування українських військ надійшли й з російської сторони. Зокрема, керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що українські сили захопили невстановлену частину Берхівки (6 км на північ від Бахмута) та розкритикував російське військове командування за виведення 12 травня сил до Берхівського водосховища для захисту своїх позицій у населеному пункті.

При цьому російські військові блогери стверджували, що війська РФ відбивали українські атаки в напрямку Соледара (12 км на північний схід від Бахмута), ймовірно, маючи на увазі більшу територію на північ і північний схід від міста. Один із блогерів також заявляв, що російські війська вели бій з українськими військами біля Роздолівки (19 км на північний схід від Бахмута). Інший стверджував, що українські сили також атакували російські позиції в невстановленому місці в районі Сіверська (31 км на північний схід від Бахмута).

На додачу російські військові блогери поширили інформацію про те, що російські війська відбили наступ українських військ поблизу Майорська (21 км на південний захід від Бахмута) і на північ від Горлівки (26 км на південь від Бахмута). При цьому в ISW не спостерігали візуальних підтверджень українських наступів у Бахмуті, пов'язаних із цими обмеженими наступами 5 червня.

Водночас, на півдні, за даними ISW, Сили оборони продовжили контрнаступальні дії в західній частині Донецької та східній Запорізької областей, досягнувши там обмежених тактичних успіхів.

"Геолокаційні кадри, опубліковані 4 і 5 червня, показують, що українські сили, ймовірно, просунулися на південний захід від Великої Новосілки та в межах 1,5 км на північний захід від Сторожевого (5 км на південний захід від Великої Новосілки)", — йдеться у повідомленні.

Також російські військові блогери стверджували, що українські війська форсували річку Шайтанку та вели штурм біля Новодонецького (13 км на південний схід від Великої Новосілки) протягом дня. Вони також заявляли, що українські сили витіснили російські війська з Новодонецького та зберегли присутність у населеному пункті станом на вечір 5 червня. При цьому командир російського добровольчого батальйону "Восток" Олександр Ходаковський, який, як повідомляється, командує силами поблизу Новодонецького, підтвердив, що українські сили зберігають присутність у населеному пункті.

Окрім того, Міноборони РФ стверджувало, що російські сили відбили атаки трьох українських "батальйонно-тактичних груп", посилених танками, які атакували Новодонецьке та Благодатне. В Інституті зауважують, що Сили оборони України не організовані в БТГ, тому незрозуміло, яка чисельність підрозділів, що як стверджує Міноборони Росії, брали участь у цих наземних атаках.

В ISW також повідомляють, що російські військові блогери поширили заяви про те, що війська РФ відвоювали Нескучне (2 км на південь від Великої Новосілки) 5 червня, хоча аналітики Інституту не бачили візуального підтвердження цього.

Російські джерела також стверджували, що українські війська намагалися просунутися в районі Новодарівки, Рівнополя та Нескучного й безуспішно намагалися захопити російські позиції поблизу Приютного та Левадного. Окрім того, один військовий блогер заявляв, що українські сили просунулися на відстань від 500 до 3000 метрів поблизу Рівнополя та Нескучного. Російські блогери також стверджували, що російські сили витіснили українські сили з Новодарівки 4 або 5 червня, хоча один із відомих військових блогерів стверджував, що ані українські, ані російські сили не контролюють цей населений пункт.

У публікації зазначається, що Інститут не намагатиметься оцінити, чи є ці успіхи частиною ширших контрнаступних операцій України.

"ISW відзначає зростання бойової активності на різних ділянках лінії фронту, але не будуватиме здогадів про наміри, вагу або спрямованість українських контрнаступних операцій. Успішна контрнаступальна операція може зайняти дні, тижні або навіть місяці, перш ніж її результат стане цілком зрозумілим, і протягом цього часу російські джерела можуть неправдиво стверджувати, що вона розгромлена", — йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ