Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українсько-литовські відносини через призму творів Юозаса Валюшайтіса

Вчора, 23 липня, відбулося відкриття фотовиставки Юозаса Валюшайтіса "LAISVĖS SKONIS / СМАК СВОБОДИ". Про це повідомив журналіст Гал-інфо.

Захід присвячений історії про боротьбу Литви та України за Свободу у 1917–2017 рр.

Juozas Valiušaitis / Юозас Валюшайтіс

Митець продемонстрував свої шедеври у фотографіях проекту «Вільна Україна» та картини свого друга Рімантса Радішаускаса у творі «Тіні незабутих предків».

У своїх роботах Юозас розповідає та показує сучасне та минуле України , зокрема воєнний час і його тяжкі наслідки.

Проект Рімантса піднімає великі суспільні та нагальні проблеми. На виставці відвідувачі матимуть змогу побачити ілюстрації на тему Майдану Незалежності 2014 р.

"Картини показують тіней, які за нами сидять і спостерігають", - зокрема розповів Юозас Валюшайтіс.

Найбільше обговорень та суперечок було навколо проекту «Тіні незабутих предків» і його полотен «Перемовини» та « Люстрація». Саме через них можна відчувати увесь страх минулого та теперішнього. 

«Перемовини» передають дух війни через тваринні образи і з величезною палітрою кривавих кольорів.

«Люстрація» представлена дзеркалом у пустелі серед безлічі щурів з литовськими та українськими прапорами, передає суть всього присутнього.

Під час дійства атмосферу співдружності країн також можна було відчути через суспільно-побутові пісні литовською мовою, які виконувала литовська співачка Діана.

Учасникам були продемонстровані світлини таких міст як Хотин, Бакота та Кам’янець-Подільськ із персонажами пронизаних спільною історією.

Довідка:

Юозас Валюшайтіс - литовський фотограф та патріот України. Вперше побачив українську землю ще в 1984 році, юнаком. Тоді вони разом з братом відвідали Україну. А через 20 років, у пам’ятному 2004, поїхав у творче відрядження, де як фотограф знімав ілюстрації для книг, а потім став учасником Помаранчевої революції. В час революції Гідності особисто першим встановив литовський прапор на Майдані Незалежності і 17 діб був активним учасником тих історичних подій. Знімав та інформував литовців про боротьбу українців за свою Незалежність. Зараз немає жодної події в житті українського народу, яку б щирий литовський друг України Юозас Валюшайтіс не пропустив через своє серце і не відгукнувся.

Фаль Анастасія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ