Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Української держави у 1918 не існувало, Львів – то є польське місто – заява віце-консула Марека Запура
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Української держави у 1918 не існувало, Львів – то є польське місто» – заява віце-консула Марека Запура

Провокаційна антиукраїнська заява Віце-консула Марека Запура прозвучала 6 листопада 2017 року в Рівному – повідомив, історик, завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею – Ігор Марчук.

Восени 2017 року Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку вирішило просвітити волинян і влаштувати низку доволі двозначних заходів по відзначенню 125-річчя від дня народження Генрика Юзевського – воєводи Волинського (1928—1929 i 1930—1938рр). Було укладено цілу програму яка має 15 пунктів. Коштів на це не шкодували, активно залучали різні польські товариства, лояльних істориків та громадських діячів.Також організували перевидання частини спогадів цього польського політичного діяча під назвою «Замість щоденника». Крім того пропрацьовується питання про перейменування у м. Луцьк однієї з вулиць на честь Юзевського та встановлення меморіальної дошки на будинку, де він мешкав.

Все ніби красиво. «Волинський експеримент», спроба порозумітися – така офіційна версія що пропонується українцям. Тільки автори цього проекту чомусь забувають розповісти, що польська окупаційна влада на Волині руками того ж Юзевського знищила українське шкільництво, боролася з «Просвітою». Взагалі українців перетворили на громадян другого сорту. Врешті-решт патріотичних волинян у часи Юзевського пакували сотнями у польський концтабір Береза Картузька. Там спокутували свої «провини» перед польською окупаційною владою отаман Тарас Бульба-Боровець, Роман Шухевич та багато інших. Отже, чиновник польської окупаційної адміністрації, який втілював у життя антиукраїнську політику на Волині, має бути належно пошанований саме українцями, і саме на Волині.

На Рівненщині такий захід (круглий стіл) був запланований тільки в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Відбувся він 6 листопада і мав назву «Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період». На круглий стіл прибув десант з Луцька на чолі з віце-консулом Мареком Запуром та професором Миколою Кучерепою, які мали презентувати перевидані українською мовою щоденники Г. Юзевського та якось підсолодити цю гірку пігулку.

Українські науковці на круглому столі чітко заявили що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді «волинський експеримент» був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців. У відповідь віце-консул Марек Запур встав і заявив, що Української держави у той час не існувало (тобто у період 1917-1920 рр. не було ні ЗУНР, ні УНР) , Львів - то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас. Таким чином офіційний польський чиновник показав своє справжнє антиукраїнське обличчя, абсолютне незнання історії і ще раз підтвердив, що захід був спрямований на паплюження та перекручування української історії, зневагу до територіальної цілісності України у сучасності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ