Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Укрпошта» повідомила про зростання доходів на мільярд гривень

​Дохід ПАТ «Укрпошта» за результатами діяльності в 2017 становить 5,5 млрд грн. Порівняно з минулим роком цей показник зріс на 19,0%, або ж на 0,9 млрд грн. Про це повідомив в. о. генерального директора компанії Ігор Смілянський. Про це повідомили у прес-службі ПАТ "Укрпошта".

Зокрема, збільшення доходів від надання послуг з пересилання письмової кореспонденції становило 39,0%, дрібних пакетів (експорт) – 30,3%, внутрішніх посилок – 49,6%, від періодичних видань – 15,2%, від платежів – 21,6%, від торгівлі – 39,2%. 

Операційні витрати за 2017 рік становлять 5,8 млрд грн, на 1,4 млрд грн, або на 31,4% більше порівняно з 2016 роком. Збільшення витрат в основному відбулося за рахунок підвищення законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати до рівня 3 200 грн. Так, витрати на оплату праці зросли на 863,2 млн грн, або на 34,7%, при цьому, середня зарплата виробничого персоналу виросла на 37,5%. Відрахування на соціальні заходи збільшилися на 257,3 млн грн, або на 46,7%. Впровадження нових правил нарахування єдиного соціального внеску (база нарахування має бути не нижчою від мінімальної зарплати, в той час як в Укрпошті значна частка персоналу працює на неповну ставку з мінімальним окладом) призвело до додаткових витрат до 100 млн грн. Серед інших негативних чинників слід відзначити: недоотримані доходи близько 60 млн грн завдяки зменшенню з лютого 2017 року імпортного потоку з Китаю через відмову в пересиланні нереєстрованих відправлень; близько 98 млн грн збитків від доставки періодичних друкованих видань за передплатою за фіксованим тарифом, що менший за собівартість послуги; також компанія недоотримала майже 100 млн грн доходів через кібератаку, що відбулася в червні 2017 року та «повалила» державний сектор України. 

Відповідно до отриманих доходів та понесених витрат за 2017 рік товариством  отримано збиток у розмірі 202,8 млн грн. При цьому, варто зазначити, товариство поступово покращувало свою рентабельність після різкого зростання мінімальної заробітної плати: в IV кварталі 2017 року товариство спрацювало прибутково. Так, в IV кварталі 2017 року прибуток склав 212,8 млн грн (у І кварталі збитки становили 238,1 млн грн, за ІІ квартал – 123,7 млн грн, у ІІІ кварталі – 53,8 млн грн). 

Цього вдалося досягти завдяки збільшенню обсягів відправлень, зокрема міжнародних, перегляду тарифів на основні послуги, розвитку продуктового портфелю (перезапущено послугу експрес-доставки, запущено нові послуги Укрпошта Стандарт, впроваджено оплату відправлень отримувачем, активізовано роботу з корпоративними клієнтами), збільшенню ефективності роздрібної торгівлі, впровадженню прозорих закупівель (середнє зниження ціни на основні групи закупівель – понад 32,2%), загальна економія на закупівлях становить 375 млн грн. 

В 2017 році Укрпошта почала реалізовувати інвестиційну програму – капітальні інвестиції становили 303,6 млн грн. Ці кошти були направлені на оновлення автопарку, нову оргтехніку тощо. Також Укрпошта виплатила на користь держави загалом 1,65 млрд гривень, при цьому не отримавши з бюджету жодної копійки. 
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ