Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Укрпошта розпочала продаж непрофільних активів

Як повідомили 14 травня у прес-службі Міністерства інфраструктури, Укрпошта розпочала продаж непрофільних активів підприємствами галузі.
Інфографіка Мінінфраструктури

Це завдання Президента і це важливо робити для розвитку та модернізації компаній, а також для позбавлення їх від зайвих витрат на утримання та обслуговування таких активів. Укрпошта одна з перших долучилася до цього процесу, розпочато продаж перших 30 об’єктів, на черзі – ще 62. Продаж нерухомості, що не використовується у господарській діяльності Укрпошти, здійснюватиметься через електронну торгову систему «ProZorro. Продажі». Про це заявив Міністрів інфраструктури Владислав Криклій сьогодні, 14 травня 2020 року.

Загальна стартова ціна об’єктів відповідно до незалежної оцінки становить 82,6 млн грн. На другому етапі державна компанія виставить на продаж ще 62 об'єкти, вартість яких оцінена у 189 млн грн.

Попередньо проведена незалежна оцінка ринкової вартості 30 об'єктів, а в подальшому проводитиметься й інших, що продаватиме Укрпошта. Компанію-переможця, що надає ці послуги державному підприємству, було обрано через відкриті торги в системі електронних закупівель Prozorro серед 12 компаній-учасників. Згідно з укладеною угодою компанія протягом одного кварталу здійснює незалежну оцінку до 300 інвентарних номерів (одиниць) нерухомості.

«В Укрпошти понад 12 тисяч об'єктів нерухомості, з них у власності близько 5 тисяч. І лише половина із тих, що належать підприємству, використовується за призначенням та приносить прибуток. Решта — баласт: бази відпочинку, кузні, лазні, магазини, ангари, склади та інше. На їх утримання ми щороку витрачаємо близько 10 млн грн на податки, охорону тощо. Укрпошта не турбаза і не склад. Якщо ми хочемо розвиватися і ставати кращими для наших клієнтів, то всі наші активи повинні приносити дохід. Це звичайний бізнес-підхід. Звичайно, ми не будемо продавати нерухомість собі у збиток чи нижче балансової вартості. Отримані від продажу кошти будуть інвестовані в ремонти, оренду нових і кращих приміщень, будівництво нових сортувальних центрів та оновлення іншої інфраструктури. Сподіваюся, продані об'єкти швидко знайдуть нових власників і теж стануть чимось корисним для людей. Всі будуть у плюсі – і держава, і клієнти, і нові власники нерухомості», – зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Серед перших лотів, що виставила Укрпошта на продаж, – одним лотом дві поруч розташовані турбази в Києві у «Конча-Заспі», а ще турбази на узбережжі Азовського моря – в с. Ялта на Донеччині та у Бердянську, передмісті Дніпра та у Чернігівській області, а також виробничі приміщення у Львові біля залізничного вокзалу, приміщення у м. Боярка.

Дату початку аукціону в системі «ProZorro.Продажі» буде повідомлено по кожному лоту окремо. Для об'єктів, початкова вартість яких не перевищує 10 млн грн, період прийому пропозицій триватиме протягом 14 днів, а для тих, що мають ціну вищу за 10 млн грн – він триватиме 28 днів. В разі, якщо переможця не буде визначено або не буде учасників, лот буде повторно виставлений на аукціон.

24 квітня комісія з розгляду питань стосовно розпорядження майном Міністерства інфраструктури погодила продаж Укрпоштою непрофільних активів підприємства.

Всього Укрпошта проведе незалежну оцінку 801 об’єкта нерухомого майна (окрім земельних ділянок) , що не використовуються у господарській діяльності компанії. Як повідомлялося, Укрпошта проводить масштабні зміни у сфері управління портфелем нерухомості. Був проведений детальний аналіз всіх наявних площ та їх використання. Компанія першою серед держкомпаній приєдналася до системи електронних аукціонів «ProZorrо.Продажі» та частину нерухомості вже успішно здає в оренду – минулого року отримано 69 млн грн доходу, а в 2018 році – 32 млн грн, а в 2017 році – лише 14 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ