Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Укрпошта змінила збиток на прибуток в 607 млн грн у 2019 році

Укрпошта отримала за 2019 рік 607 млн грн чистого прибутку до оподаткування в порівнянні зі збитками 627 млн грн у 2018 році. Таким чином фінансовий результат компанії за рік покращився на понад 1,2 млрд грн.

Чистий дохід від реалізації товарів, робіт, послуг АТ «Укрпошта» у 2019 році склав близько 8,1 млрд грн. Він зріс на майже на 1,3 млрд грн, або на 18,7% в порівнянні із 2018 роком.

Минулого року доходи від письмової кореспонденції та дрібних пакетів зросли на 23,9%,  посилок – на 22,8%, платежів – на 20,5%, періодичних видань – на 6,5%. Також компанія у 2019 році отримала 69 млн грн доходу від здачі в оренду нерухомості, що вдвічі більше, ніж у 2018 році.

Витрати на оплату праці в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на 411,3 млн грн і склали 4,7 млрд грн. Разом з нарахуваннями вони становили 5,8 млрд грн або понад 70% від доходів компанії.

Понад 80% фонду заробітної плати Укрпошти становлять витрати на виробничий персонал і вони зросли минулого року на 400 млн грн. Ці кошти були спрямовані на зарплати працівникам виробничих спеціальностей, матеріальне заохочення операторів, листонош, начальників відділень зв’язку та їхніх заступників. Середня зарплата співробітників в еквіваленті повної зайнятості у 2019 році зросла на 18% до 7443,1 грн.

Крім того, Укрпошта минулого року сплатила майже 2,5 млрд грн податків, зборів, внесків та обов'язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів, що на 14,4% більше ніж у 2018 році.

«2019 став переламним роком для компанії. Попри часто нерівні умови ведення бізнесу, обмежену інвестиційну програму та складні конкурентні умови Укрпошта збільшила обсяги бізнесу, отримала рекордний прибуток і була визнана кращою поштою світу з розвитку експорту, а українська марка вперше здобула звання кращої марки Європи та світу. Всі ці здобутки отримані завдяки спільній роботи всієї понад 65 тисячної команди Укрпошти, і це є приводом пишатися. Для  мене важливі не тільки кількісні результати, а й ті зміни та той фундамент, який ми заклали на майбутнє завдяки допомозі нашого акціонера (Міністерства інфраструктури), Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Це тариф на доставку пенсій, можливість продавати майно і залучати інвесторів. Як результат - інвестиційна програма 2020 року вперше в історії компанії становитиме понад 1,6 млрд грн. Це перший крок, аби протягом 2 років перейти на сучасні послуги, комп’ютеризацію та цифровізацію кожного куточка України. Що стане можливим завдяки впровадженню пересувних відділень та вперше з 1980 року розбудові нових сучасних сортувальних центрів», – зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Остаточні дані результатів роботи Укрпошти за 2019 рік будуть представлені після проведення міжнародного фінансового аудиту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ