Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Унікальні бібліотечні фонди Львівського університету ім. І.Франка - під загрозою

Голова комітету з питань науки і освіти, народний депутат від фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич звернулася до прем’єр-міністра з вимогою розібратися в ситуації з бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка. Робота цієї установи опинилась під загрозою, більш ніж 50 її працівників мають бути звільнені, а унікальні фонди бібліотеки можуть зазнати безвідновних втрат. Повідомила прес-служба "Батьківщини".

«До такої ситуації найдавнішу українську книгозбірню довели дії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту», - наголосила Лілія Гриневич.

Депутат зазначила, що восени минулого року МОНмолодьспорту видало наказ № 1058 «Про затвердження типової структури та Типових штатних нормативів бібліотек вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації»: «Він не враховує кількість та унікальність фондів книгозбірень університетської бібліотеки. Нормативи штатного розпису, які визначили міністерські чиновники, є неефективними, розрахованими ще у 70-х роках минулого століття».

За словами Лілії Гриневич, цей наказ міністерства передбачає скорочення штату бібліотеки більш ніж на 50 ставок, змінює організаційну структуру бібліотеки, не дає їй ефективно, надійно зберігати книги та розвиватися бібліотечній справі. «Крім того, наказ суперечить іншим міністерським документам, згідно з якими мають створюватися електронні ресурси та реставраційні центри у бібліотеках вузів. Тільки хто ж цим має займатися, якщо усіх скоротити?» - зауважила депутат.

«Спроба дирекції бібліотеки обґрунтувати відміну наказу не знайшла підтримки та розуміння в міністерстві. Тому ми вимушені звертатися до прем’єр-міністра та вимагати розібратися у цій ситуації. Ставити під загрозу втрати бібліотечні фонди та позбавляти людей роботи – це антидержавницька позиція», - наголосила Лілія Гриневич.

Довідка.

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, заснована в 1608 р.. Це унікальна, єдина в Україні університетська книгозбірня, яка налічує понад 3 млн. документів. Вона забезпечує освітні потреби не лише університету, а й інших навчальних закладів регіону. Рішенням Кабінету Міністрів України від 21.10. 2008 р. № 1345-р. фонд рукописних, стародрукованих та рідкісних книг Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка включено до Державного реєстру об'єктів, що становлять національне надбання. Упродовж останніх років Наукова бібліотека перетворилася на сучасний науково-ресурсний центр, який щорічно обслуговує близько 60 тис. відвідувачів і надає електронні послуги близько 200 тис. користувачам з 61 країни світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ