Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Уряд підтримав оновлення енергетичного додатка до Угоди про асоціацію з ЄС

Уряд схвалив проект Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII (енергетика) до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, - інформує прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України підтримав внесення до Верховної Ради законопроекту ʺПро ратифікацію Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторониʺ. Розроблений Міненерговугілля законопроект внесла на розгляд Уряду Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона назвала ухвалені рішення історичними ʺадже в найважливішій галузі економіки – енергетиці – Україна починає не лише правову, а й інфраструктурну інтеграцію з ЄСʺ.

Тепер ратифікаційний законопроект має ухвалити Парламент. ʺНа словах майже всі наші парламентарі віддані євроінтеграції і підтримують цей курс. Зараз у них є гарна нагода підтримати реальну євроінтеграцію справою. Ідеться і про прозоре тарифоутворення, і про запровадження прозорого ринку видобування вуглеводнів, що відкриває шлях до інвестицій у галузь, а отже, і до збільшення власного видобутку. Цей законопроект особливо важливий з огляду на ʺгазовіʺ переговори з РФ. Інтеграція в єдиний енергетичний ринок ЄС дозволить нам значно посилити свої переговорні позиції. Тому це питання національної безпеки і воно не терпить зволіканняʺ, – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе, закликавши народних депутатів невідкладно розглянути зазначений законопроект.

Ратифікація змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відкриє для України можливість глибшої секторальної інтеграції в галузі енергетики, яка є однією з чотирьох сфер, що наразі визначені пріоритетними у зближенні нашої держави з Європейським Союзом. Нагадаємо, окрім енергетики, це також цифровий ринок, митна співпраця, а також юстиція, свобода та безпека.

Згідно з документом Україна зобов’язується проводити консультації з Європейською комісією щодо сумісності з положеннями acquis ЄС (права ЄС. – Ред.) будь-якої законодавчої пропозиції у сфері енергетики. Окрім цього, Україна утримується від введення в дію актів до того, як Європейська Комісія завершить оцінювання сумісності законопроекту праву ЄС, і якщо ЄК дійшла висновку, що законопроект не відповідає європейським вимогам.

Зміни і доповнення Додатка передбачають не лише зобов’язання України у сфері енергетики, а і зобов’язання сторони ЄС. Вони, зокрема, полягають у посиленні моніторингу за імплементацією acquis ЄС (права ЄС) Україною та наданні відповідних рекомендацій для досягнення визначених в оновленому Додатку цілей. Таким чином, шлях інтеграції до енергетичного ринку Європейського Союзу стає більш чітким та незворотнім.

Додаток охоплює всі енергетичні ринки. Зокрема, в галузі електроенергії передбачено впровадження Директив і Регламентів ЄС, що стосуються умов доступу до мережі для транскордонних перетоків електроенергії, доброчесності та прозорості на гуртовому ринку електроенергії і надійності постачання електроенергії та інвестування в інфраструктуру.

Для ринку газу, серед іншого, передбачено впровадження вимог Євросоюзу щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, умов доступу до мереж транспортування, надійності постачання, а також вимог щодо тарифів на транспортування.

На нафтовому ринку Україна має імплементувати Директиву ЄС про зобов’язання держав-членів підтримувати мінімальні запаси сирої нафти та/або нафтопродуктів.

У частині енергетичної інфраструктури важливим є впровадження Регламенту ЄС про настанови для транс’європейської енергетичної інфраструктури.

У сфері енергоефективності Україна бере на себе зобов’язання щодо енергетичних характеристик будівель, а також енергетичного маркування побутової техніки та обладнання. Окремо виписані вимоги щодо екодизайну для пов’язаних з енергоспоживанням продуктів. Ці заходи поліпшать стан довкілля та зменшать споживання енергії.

Окрім цього, в галузі ядерної енергетики Україна, зокрема, має впровадити вимоги Євросоюзу щодо захисту від загроз, зумовлених впливом іонізуючого випромінювання. Також ми беремо на себе зобов’язання дотримуватися європейських норм з нагляду та контролю за перевезенням радіоактивних відходів та відпрацьованого палива, а також безпечного поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами.

Передбачена імплементація мережевих кодексів ЄС у секторах газу та електроенергії, зокрема, Мережевого кодексу ЄС про балансування газу в газотранспортних системах. Цей кодекс виходить за межі зобов’язань України в рамках Енергетичного Співтовариства. Такий підхід дозволить вести постійний діалог з ЄС у двосторонньому форматі і стати повноправним учасником енергетичного ринку ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ