Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові відбудеться зустріч ʺДіалоги про Українуʺ

7 жовтня в Івано-Франківську відбулася перша з низки зустрічей ʺДіалоги про Українуʺ щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, а сьогодні, 8 жовтня, зустріч відбудеться у ЛьвовіПро це проінформували у прес-службі Кабміну.
Урядовці розпочали серію зустрічей щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі

Учасники діалогу обговорили поточні кроки, що робляться задля  захисту суверенітету та відновлення територіальної цілісності України, зокрема питання дзеркального розведення військ на лінії розмежування з обох сторін.

ʺРозведення проводиться у рамках Мінських домовленостей з метою зменшення можливостей ведення прицільного вогню, зниження кількості втрат серед військовослужбовців. Розведення є дзеркальним, тобто війська розводяться з обох сторін від лінії розмежування на відстань одного кілометра, - зазначила у своєму виступі заступник Міністра оборони Аліна Фролова. – Відповідний протокол щодо розведення військ був прийнятий в 2015 році. Наразі  ми намагаємося перезапустити цей процесʺ.

Аліна Фролова додала, що відведення військ заплановано у трьох населених пунктах: Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. В Станиці Луганській вже проведено перший етап. Головною умовою даного процесу є  повне припинення обстрілів на території дільниці розведення впродовж семи днів. Разом з тим, на лінії розведення працюватимуть представники місії ОБСЄ, Спільного центру координації та контролю, підрозділи цивільно-військового співробітництва та поліція, проводитиметься розмінування території. У зонах розведення планується утворити координаційний центр, який підпорядковуватиметься місцевій адміністрації і координуватиме дії представників ЗС України, Нацполіції та інших структур. Завданням Центру буде оперативне розв’язання усіх проблемних питань громадян та забезпечення їх безпеки.

Опісля розведення військ розпочнуться роботи із відновлення інфраструктури та на території матимуть змогу працювати представники гуманітарних місій.

ʺСьогодні ніхто не говорить про мир заради миру, - наголосила Аліна Фролова. – Ми всі прагнемо перемоги. Але ми перші в світі зіштовхнулися з масштабною гібридною війною, тож і перемога має бути гібридною. Ми маємо бути готовими до ведення війни на всіх без виключення фронтах. У той час як армія стримуватиме ворога у фізичному просторі, дипломати вестимуть наступ на дипломатичних фронтахʺ.

Не менш важливою, на переконання заступника міністра, є робота щодо відновлення довіри місцевого населення Донбасу до дій Уряду та керівництва держави.

У рамках зустрічі були обговорені можливі ризики для України внаслідок розведення військ, відновлення трансляції українського мовлення, умови проведення виборів на окупованих територіях.

В Діалозі взяли участь політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв, перший заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет та заступник Міністра оборони України Аліна Фролова. На зустрічі були також присутніми  народні депутати України, представники ОБСЄ, керівництво облдержадміністрації, очільники органів місцевого самоврядування.

Після зустрічі в Івано-Франківську учасники Діалогів проведуть аналогічні заходи в Рівному та Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ