Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

В Азовському морі стався вибух на російському нафтовому танкері

При виході з Керченської протоки 24.10.2020 року ввечері стався вибух на російському нафтовому танкері «Генерал Азі Асланов», що належить компанії Palmali. Про це повідомляє прес служба Асоціації рибалок України.

За попередніми даними це сталося через порушення техніки безпеки або проведенні вогневих робіт при витоку парів палива в баластному відсіку судна. На борту перебували 13 членів екіпажу. Вибухом за борт викинуло три людини. Співробітники МНС врятували 10 людей, їхній стан задовільний, пошуки ще трьох - боцмана, матроса і практиканта - тривають. Судно йшло порожнім з порту «Кавказ» в Ростов-на-Дону.

Після потужного вибуху частина металу на палубі вивернуло назовні, в результаті судно нахилилося на правий борт, в ньому утворилося кілька пробоїн, але загрози затоплення немає (крен мінімальний - близько трьох-семи градусів). Постраждав один з восьми танків для палива, але витоку, як повідомляється, не відбулося.

У пошукових заходах беруть участь два вертольоти і судна, що проходили повз - «Братськ», «Олександр Сізонцев», «Сіріус», «Григорій Бугров», «Сормовський 3058», «Волганець 146» і «Імпульс». Всього для ліквідації наслідків події залучено 102 людини і 14 одиниць техніки.

За прогнозами погода не буде заважати проведенню пошуково-рятувальної операції.

- Державна екологічна інспекція України уважно відстежує ситуацію - каже її керівник Андрій Мальований - Поки за нашими відомостями розливу нафтопродуктів у морі немає. Але це не означає, що це не станеться з часом. Навколо місця потенційного забруднення повинні встановити бонові огородження.

Раніше прес служба Асоціації рибалок повідомляла про катастрофічну ситуацію в Азовському морі з чисельністю рибного ресурсу.

Через сильне осолонення морської води такого критичного стану ще не було ніколи. І якщо раніше Азовське море вважалася найпродуктивнішою водоймою в країні, то зараз воно деградує. Це відбувається через маловодність річок які  впадають в нього. Приплив прісної води в море склав лише третину від норми.

- В результаті сильного осолонення Азовське море може залишитися без кількох промислових риб - говорить глава Держекоінспекції України Андрій Мальований - Для традиційних видів, таких як тарань і судак, море давно стало занадто солоним. У морі різко скоротилася чисельність судака, тому промисел на нього закритий. Так само у наших берегів фактично зникла тарань. Зараз через осолонення в Азовському морі відбувається перебудова екосистеми і стає більше чорноморських видів риб, наприклад, барабулі і ставриди.

У Національної екологічної раді України підкреслюють, що зовсім недавно Азовське море вважалося світової рибної перлиною, яка перевершувала в 6,5 раз по рибопродуктивності Каспійське море. Але сьогодні в ньому в промислових масштабах виловлюється всього кілька видів риби: тюлька, бичок і хамса, всі інші види виловлюються в незначній кількості. І цьому є причини: неврегульований промисловий вилов, браконьєрство і екологічні проблеми, в тому числі інтенсивне забруднення промисловими стоками і катастрофічне маловоддя річок які живлять своїми водами море в зв'язку зі зміною клімату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ