Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В естонському місті Тарту відбудуться Українські дні

Дискусії про Україну, роль культури під час війни та українське сучасне мистецтво відбудуться цієї осені у Тарту, естонському місті, яке цьогоріч має титул «Європейська столиця культури» (ЄСК). Деякі події можна буде дивитися онлайн, – зазначає ЛМР.

Проєкт UKRAINE! UNMUTED у Тарту стане частиною тамтешньої цілорічної програми міста як Європейської столиці культури 2024. Це нагода представити Україну й українську культуру іноземцям, зробити її ближчою для них, розкрити актуальні для цілої Європи явища та процеси в Україні.

Подієва програма в Тарту відбудеться 7-8 листопада. Першого дня — дискусії за участю публічних інтелектуалів з України, Естонії, Канади/Греції, Австрії, інших держав Європи. У фокусі — ризики та виклики, з якими стикаються культурні інституції й митці в часи турбулентності; представники України зокрема поділяться досвідом переживання війни. Ці зустрічі стануть спробою поміркувати, як культура, люди й інституції культури можуть реагувати на безпекові виклики, загрози популізму, непевність — і сприяти збереженню людяності, свободи та посиленню дієвої демократії.

Серед спікерів(ок): гендиректорка Музею Ханенків Юлія Ваганова, гендиректорка Художнього музею Естонії Сір’є Гелме (Sirje Helme), режисерка, продюсерка та журналістка Дафні Толіс (Daphne Tolis), кураторка платформи культури пам'яті “Минуле / Майбутнє / Мистецтво” Оксана Довгополова, письменник, культурний менеджер, член правління літфестивалю “Prima Vista” Берк Вагер (Berk Vaher), політолог і керівник дослідницького інституту “PerGlobal”, який працював для Бад-Ішля/Зальцкаммергута ЄСК 2024, Тіль вон Дамм (Tile von Damm), головний редактор “Eurozine” і програмний директор “Debates on Europe” Карл Генрік Фредрікссон (Carl Henrik Fredriksson), завідувачка відділу мистецьких програм Українського інституту Анастасія Волкова, ін. Кураторкою програми є Оксана Форостина, видавчиня, перекладачка, редакторка.  

За дискусіями, робоча мова яких англійська, можна буде стежити онлайн на YouTube Інституту стратегії культури та у фейсбуці ІСК, а також на ресурсах партнерів проєкту.

Наступного дня, 8 листопада, також представлення онлайн-платформи про міжнародний проєкт сучасного українського мистецтва «Український Зріз» та розмова про сучасне мистецтво України. Цей ресурс охопить всі едиції проєкту, що розпочався 2010 року й відтоді був втілений у Вроцлаві, Любліні, Каунасі, Львові. Запланована і презентація збірки UKRAINE! UNMUTED — есеїв про Україну й українську культуру від знаних авторів, як Олена Апчел, Віталій Портников, Катерина Ботанова, Діана Клочко, Ярослава Стріха, Тарас Лютий. Естонською мовою тексти переклали Анна Верщик, Маргус Латтік (Матхура) та Ілона Мартсон.

Ще одна частина програми — мистецька. Це зокрема буде перфоманс «Лабіринт без мінотавра» від Марії Бакало, танцівниці, хореографки, викладачки.

«Ці культурні активності продовжують і в нових європейських столицях культури по-новому розкривають ідею UKRAINE! UNMUTED. Нагадаємо, програма під цією назвою започаткована 2022 року в литовському місті Каунас, тодішній Європейській столиці культури. Там відбулися виставка сучасного українського мистецтва, виступ українських перфомерів, презентації книжки про Україну та цикл тематичних дискусій, що дозволило у різні способи та різними голосами говорити про Україну та її культуру в рік повномасштабної агресії росії. Далі проєкт UKRAINE! UNMUTED було реалізовано у Львові та Любліні в 2023-му. І тепер ми будемо раді вести цю важливу для всієї Європи розмову в Естонії», – розповідає Юлія Хомчин, керівниця проєкту, директорка Інститут стратегії культури у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ