Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

В Італії помер один з ватажків мафії "Коза ностра"

Один з найжорстокіших босів сицилійської мафії ХХ століття, 87-річний Тото Рііна помер у тюрмі від раку, у п'ятницю вранці. Про це повідомило міністерство юстиції Італії.

Пан Рііна - колишній ватажок сумнозвісного мафіозногоклану "Коза ностра" ("Наша справа"), відбував у в'язниці 26 довічних покарань із 1993 року.

Є інформація, що він замовив понад 150 вбивств.

У пан Ріїни був рак нирки, він також страждав від серцево-судинної недостатності, хвороби Паркінсона і перебував у медикаментозній комі. Членам його сім'ї дозволили наостанок відвідати його у відділенні для ув'язнених у лікарні міста Парма на півночі Італії.

"Звір" із Корлеоне

Сальваторе Рііна народився у 1930 році в бідній селянській родині в місті Корлеоне на Сицилії - там, де народився Дон Корлеоне, герой роману Маріо П'юзо "Хрещений батько", який екранізував Френсіс Форд Коппола.

Коли Тото Рііні було 13 років, його батька убили, і в 19 років він вступив до лав місцевої мафії, вчинивши перше вбивство як "членський "внесок".

Пан Рііна почав свою "кар'єру" вбивці відразу після Другої світової війни, отримавши прізвисько "Звір", і став "босом босів" усієї сицилійської мафії.

Пан Рііна почав контролювати "Козу ностру" у 1970-і роки. Йому вдалося примножити злочинні доходи за допомогою нелегальної торгівлі героїном у США і бути впливовим серед влади.

Не мовчали

Однак через його надзвичайну жорстокість сотні членів мафії у 1980-90х почали давати проти пана Рііни свідчення, що дозволило суддям Джованні Фальконе і Паоло Борселліно привести на лаву підсудних багатьох ватажків мафії.

У 1992 році Фальконе і Борселліно були вбиті під час "війни проти держави", яку почав пан пан Рііна.

Через рік його ув'язнили, але навіть перебуваючи у в'язниці, пан Рііна наказав убити викраденого раніше 13-річного хлопчика, щоб змусити його батька не свідчити проти мафії. Хлопчика задушили і розчинили в кислоті.

У знак протесту проти арешту свого боса в 1993 році члени мафії влаштували в Римі, Мілані та Флоренції низку вибухів, у яких загинули 10 людей.

Рііна отримав 26 довічних вироків, його заарештували. Під час ув'язнення йому обмежили візити з боку родичів, а також запобігали будь-яким контактам із членами злочинного світу.

Нещодавно з'явилася петиція, у якій закликали випустити пана Рііну під домашній арешт під час останніх днів життя. Це спричинило протести з боку родичів, які втратили близьких від рук мафії.

Старший син пана Рііни, Джованні, також відбуває довічне ув'язнення за чотири вбивства.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ