Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

В Конгресі США відбулись слухання щодо перевірки допомоги для України

Перевірка допомоги Україні стала темою слухань відразу у кількох комітетах Сенату та Палати представників Конгресу США.
Фото: CNN

Про це інформує кореспондентка Голосу Америки.

Окремі американські законодавці неодноразово закликали адміністрацію Байдена забезпечити належну перевірку озброєння та фінансової допомоги, що надають Києву. Серед ризиків поставок озброєння та багатомільйонної допомоги Україні американські законодавці називали можливість потрапляння оборонної допомоги Україні у руки ворога, перепродаж цих поставок й корупційні ризики.

Один із комітетів, де обговорювали це питання, був комітет “Збройних сил США” у Палаті представників. 

На засіданні Міноборони США та адміністрація Байдена заявили, що "наразі немає ризиків та порушень, які могли б поставити під питання продовження надання допомоги України".

Попри те, що МО Америки та адміністрація Байдена, як мінімум, щотижня звітує про надану допомогу Україні, окремі члени конгресу скептично ставляться до прозорості надання допомоги. 

За словами кореспондентки, погляди законодавців розділились: частина конгресменів стверджують, що варто припинити будь-яку допомогу Україні, оскільки вони не бачать достатньої інформації про те, що нагляд і перевірка допомоги відбувається належним чином, інші — схильні до того, що Америка повинна чинити тиск на партнерів в ЄС та закликати європейських партнерів здійснювати таку саму велику фінансову й оборонну допомогу, як це роблять Сполучені Штати. Окремі законотворці були задоволені звітом і кажуть, що це наймасштабніша система перевірок за всю історію США, яка надає чітку й точну інформацію про поставки. 

Окрім питання перевірок допомоги для України, на слуханні Конгресу порушили питання надання Україні додаткової військової допомоги, зокрема винищувачів F-16. 

Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал заявив, що поки що вони не бачать нагальної потреби в тому. Однак інші партнери, за словами Кала, уже заявили що готові надати українським пілотам можливість тренування на винищувачах, зокрема про це йдеться в заяві Великої Британії. Також Нідерланди, Данія і Норвегія заявили, що планують надати в майбутньому Україні винищувачі, коли їхні країни перейдуть на сучасніші винищувачі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ