Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В ЛМР звинуватили обласну раду у створенні "офшорів"

Львівська обласна рада хоче припинити платити податок на доходи фізичних осіб Львову і віддати його громадам області. Про це повідомили в ЛМР.

Така ініціатива стосується трьох великих обласних медичних закладів, які розташовані в нашому місті. Це Львівський обласний центр швидкої медичної допомоги та медицини катастроф, Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи та Львівська обласна лікарня. Від цього Львів втратить близько 80 мільйонів гривень на рік.

ПДФО цих закладів планують віддати до бюджетів громад у Сколе, Трускавець та селище Великий Любінь відповідно. 

Таке рішення розглядали у Львівській обласній раді на засіданнях майнової комісії та комісії медицини, а обласне управління майном спільної власності його підтримало. 

Це рішення є не просто неправильним, а й незаконним, певнить Інна Свистун директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради в ефірі ZAXID.NET. 

“На розгляді  обласної комісії пропонували розподіляти ці кошти так: частину коштів отримає бюджет тієї громади, куди перереєструються медзаклади. А левову частку завдяки поверненню з бюджету отримають самі медзаклади. 

Виглядає, що просто хтось хоче отримати можливість розпоряджатися цими грошима”, - розповідає Інна Свистун. 

Посадовиця пояснює, що Львів генерує до бюджету області 3 мільярди гривень ПДФО. Їх платять мешканці міста, які тут живуть та працюють, чиї гроші як платників податків заходять до різних бюджетів. Вони йдуть до міського бюджету і місто робить різні інфраструктурні проєкти: дбає про дороги, садочки, школи для того, щоб містяни могли комфортно і гідно проживати у місті. А головне сьогодні, що величезна частина бюджету йде на потреби військових. Це 1 млрд минулого року і стільки ж на потреби війська заплановано цьогоріч.

При цьому в обласному бюджеті заплановано на військові потреби - 400 мільйонів гривень.  

“Закон передбачає, що всі, хто знаходиться за місцем реєстрації, за місцем здійснення діяльності, сплачують податки в тій громаді, де вони працюють і зареєстровані. Спроби людей, які ініціюють це питання, в мене викликають подив, тому що це виглядає більше, як банально спроба  розпоряджатися грошима. Адже обласні депутати зараз не розпоряджаються бюджетом, ним розпоряджається військова адміністрація”, - пояснює Інна Свистун. 

Посадовиця нагадала також, що Львівський обласний центр швидкої медичної допомоги та медицини катастроф, в якому у Львові працює 2500 працівників, орендує у міста більше 5 приміщень. При цьому в час військового стану місто не бере орендної плати, тобто вони просто користуються міськими приміщеннями, майном громади Львова, а податки бачать сенс платити у Сколе. Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи розташований у Винниках, Львівській громаді. Тут працює 800 людей, а податки вони хочуть платити у Трускавці, де у їхній філії є лише 43 працівника. Так само Львівська обласна лікарня з понад 2000 працівників збирається платити ПДФО у Великолюбінській ОТГ. 

Подібні спроби перереєстрації медзакладів вже відбувалися у Львові у 2019-2020 роках. Після цього Верховна рада прийняла закон про неможливість перереєстрації закладів, тобто де вони фактично розташовані, там і повинні бути зареєстровані і платити ПДФО. 

“Насамперед ми повинні діяти так, як передбачає закон. Ми повинні дотримуватися норм закону, щоб будувати правову державу, зараз це особливо важливо. Ми будемо з депутатами працювати над тим, які зміни слід внести до законів, щоби унеможливити такі випадки, щоби чиновники не могли займатися таким свавіллям, вишукуючи можливості для різних маніпуляцій нормами закону”, - зазначила Інна Свистун. 

Нагадаємо, Львівська міська рада скерує звернення до Львівської обласної ради та відповідних комітетів Верховної Ради щодо неприпустимості перереєстрації медичних закладів з Львівської громади в інші населені пункти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ