Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні при будівництві доріг зменшать ширину смуг

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вводить нову норму в ДБН щодо звуження ширини смуг руху в містах і селах з метою впровадження європейських стандартів щодо безпеки на дорогах. Відповідні зміни стосуються проектування нових і реконструкції існуючих вулиць та доріг і містяться у новому ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці і дороги населених пунктів». Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні в Україні ширина смуг руху на дорогах складає 3,5-3,75 метрів у залежності від їх призначення. Проте європейська практика показує, що дороги з меншою шириною смуги руху – близько 3-3,25 метрів – підсвідомо спонукають водіїв їхати з меншою швидкістю. Тому у новому ДБН щодо вулиць і доріг, ми вирішили переглянути і адаптувати цю норму до європейських, відповідно звузивши ширину смуг руху на українських дорогах при їх проектуванні та будівництві», - сказав він.

За словами Лева Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть підвищенню безпеки дорожнього руху та зменшенню аварійності; збільшенню пропускної здатності вулиць та зменшенню заторів; ефективному розвитку велосипедного руху та громадського транспорту за рахунок облаштування окремих смуг для них.

Відповідно до нового ДБН ширина смуги руху на магістральних вулицях загальноміського та районного значення у найкрупніших, крупних, великих, середніх та малих містах, окрім доріг безперервного руху, а також на селищних дорогах та головних вулицях складає 3 м. На магістралях загальноміського значення безперервного руху в найкрупніших і крупних містах ширина смуги руху дорівнює 3,5 м. На місцевих житлових вулицях і дорогах усіх населених пунктів ширина смуги руху складає 2,75 м.

Оновлений ДБН вже опублікований і набере чинності з 1 вересня 2018 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ