Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні стартував проект розмінування фермерських угідь

Україна зацікавлена в збільшенні кількості програм з гуманітарного розмінування, ініційованих міжнародними інституціями

Фото: Depositphotos

Проект з розмінування земель дрібних фермерів, ініційований міжнародними інституціями, дозволить прискорити очищення території України.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Україна зацікавлена в збільшенні кількості програм з гуманітарного розмінування, ініційованих міжнародними інституціями, та в розширенні вже діючих. Зокрема, в масштабуванні спільного проекту Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP), Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO) та Швейцарського фонду протимінної діяльності (FSD) з розмінування земель дрібних фермерів та підтримки агровиробників. Про це зазначила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-зустрічі з Виконавчою директоркою Всесвітньої продовольчої програми ООН Сінді Маккейн.

Під час бесіди Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України розповіла про хід реалізації урядових планів з першочергового повернення в господарську експлуатацію земель сільськогосподарського призначення. Як зазначила Юлія Свириденко, очищення сільгоспземель надзвичайно важливе для відновлення та подальшого розвитку економіки України. А також для забезпечення продовольчої безпеки в світі. Адже навіть сьогодні, попри війну, Україна продовжує постачати продовольство в країни, які перебувають на межі голоду.

За її словами, Україна налаштована вже цього року повернути в експлуатацію до 35% земель сільгосппризначення зі 470 тисяч га, визначених для першочергового розмінування. Для пришвидшення очищення території – а всього потенційно забрудненими є понад 170 тисяч квадратних кілометрів нашої держави – Уряд працює над посиленням спроможностей операторів з розмінування. Зокрема, як зазначила Юлія Свириденко, на платформі на підтримку України «United24» відкрито рахунок, кошти з якого будуть спрямовані саме на гуманітарне розмінування.

Юлія Свириденко подякувала Сінді Маккейн за допомогу, яку надає Всесвітня продовольча програма ООН українцям та за реалізацію програм, зокрема з підтримки українського агросектору. Говорячи про програму з розмінування земель дрібних фермерів, яку WFP, FAO та FSD розпочали реалізовувати минулого місяця, Юлія Свириденко висловила сподівання на якнайшвидше масштабування проекту на інші регіони.

«Такі ініціативи, як проект з розмінування земель дрібних фермерів, який ви реалізуєте на Харківщині, допомагають Україні швидше очистити території, сільгоспвиробникам - знову вирощувати врожаї на своїх землях. Тож ми зацікавлені в розширенні проекту на інші регіони та в тому, щоб подібних ініціатив від міжнародних інституцій було більше», - зазначила Юлія Свириденко.

У свою чергу Сінді Маккейн підкреслила, що Всесвітня продовольча програма ООН повністю підтримує прагнення України якнайшвидше очистити території та й далі надаватиме допомогу, зокрема і в сфері розмінування.

«Нам важливо, щоб українські аграрії не втратили ще один сезон», - зазначила Виконавча директорка WFP.

Проект Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP), Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO) та Швейцарського фонду протимінної діяльності (FSD) стартував в червні в Харківській області, як пілотний. Він передбачає очищення від вибухонебезпечних предметів земель дрібних фермерів, площа угідь яких не перевищує 300 га. В подальшому планується розширення проекту на Миколаївську та Херсонську області. Проект вартістю 100 млн доларів США потребує фінансування у розмірі 90 млн доларів США. За оцінками FAO та WFP, економічна вигода від реалізації проекту може становити до 60 млн доларів США на рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ