Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

В Україні триває процес створення добровільної пожежної охорони

В Україні триває процес утворення й розвитку добровільної пожежної охорони (ДПО).Про це йшлося під час спеціальної семінар-наради, проведеної за ініціативи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Участь у заході взяли Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, заступник Голови ДСНС Роман Примуш, директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Олександр Чекригін, представники обласних управлінь ДСНС і зацікавлених організацій.

Учасники  обговорили нагальні питання стосовно створення та функціонування ДПО, зокрема розроблення єдиного посібника й уніфікованих методичних рекомендацій щодо утворення ДПО та можливостей залучення ветеранів до добровольчого руху. Також обговорили етапи реалізації проєкту «я – Доброволець».

"Утворення в об'єднаних територіальних громадах підрозділів добровільної пожежної охорони, перш за все, дає змогу скоротити час прибуття пожежно-рятувальних підрозділів до місця надзвичайної ситуації і, відповідно, зменшити втрати від пожеж - найголовніше, врятувати життя людей", - акцентував заступник Голови ДСНС Роман Примуш.

Він проінформував, що спільно з підрозділами ДСНС несуть службу 1057 пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони, майже 20,7 тис. пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони.

"Для забезпечення потреб на території громад відповідно до існуючих розрахунків залишається потреба у додатковому створенні ще 3153 підрозділи місцевої та добровільної пожежної охорони", - додав заступник Голови ДСНС.

Своєю чергою директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Олександр Чекригін зауважив, що добровільна пожежна охорона є складовою єдиної державної системи цивільного захисту. "Це сучасні «герої серед своїх".

Він пояснив, зокрема, що важливим і необхідним є утворення таких підрозділів у віддалених населених пунктах сільської місцевості.

"Найбільш гостро стоїть питання організації гасіння пожеж у місцевостях, де існує багато населених пунктів, до яких державний пожежно-рятувальний підрозділ може прибути тільки через значно триваліший час", - сказав Олександр Чекригін.

Водночас представниця Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад Тетяна Нехайчук підкреслила, що залучення до добровільних пожежних команд ветеранів може стати ефективним інструментом адаптації й реінтеграції військовослужбовців після повернення з війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ