Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Україні з'явилась унікальна бібліотека на колесах для дітей

З 15 квітня на вулицях столиці можна буде побачити перший в Україні автобус-бібліотеку «Книжкобус». За допомогою освітньо-розважальних програм організатори планують залучити до читання спочатку столицю, а потім і всю країну. Про це повідомили

У минулому житті «Книжкобус» був звичайним автобусом КП «Київпастранс», який мав би щодня перевозити пасажирів, але сьогодні його ніхто не впізнає. Він розфарбований у яскраві кольори, на даху у нього динаміки, а всередині — справжній рай для дітей: понад 100 найкращих книжок, деякі з них справжні знахідки, а ще гаджети (смартфони, ноутбуки та планшети) із навчальними програмами та веселими іграми, акустична система, плазма та справжній дискобол. Також «Книжкобус» перевозить цікаву виставку «Видатні діячі» від Pictоric ― 20 плакатів із портретами відомих українців, зображених провідними українськими ілюстраторами.

«Книжкобус» покликаний залучити дітей та їхніх батьків до читання через гру, ― говорить директор Фундації Дарини Жолдак Олександра Кольцова. ― Адже в Україні зараз сумна статистика: за даними GfK Ukraine, у 2014-му 56% дітей у віці до 15 років не прочитали жодної книги протягом року. Пояснень цьому багато: шкільна програма не завжди надихає на читання; батьки не читають самі, і у дітей немає гарного прикладу; альтернативою книзі стає сучасний гаджет чи мультик, або ж до книг банально немає доступу (у селах бібліотечні фонди не поповнювались близько 20 років). Наразі «Книжкобус» працюватиме у двох форматах: «шкільному» та «вихідного дня» ― поки що тільки у Києві та Київській області, але ми віримо, що проект стане популярним і вже скоро такі книжкобуси почнуть мандрувати всією Україною».

«Книжкобус» ― соціальний проект, тому ми раді долучитися до нього, ― говорить директор «Київпастрансу» Сергій Майзель. ―  Для нас першочерговою була безпека майбутніх маленьких користувачів «Книжкобуса», тож ЛАЗ пройшов повний курс технічного переформатування. Сподіваюся, він буде радувати дітей та їхніх батьків багато років!»

У рамках «шкільного» формату «Книжкобус» може завітати до будь-якої київської школи. Дирекції чи батьківському комітету достатньо залишити заявку на сайті bookbus.kiev.ua. Там же можна буде побачити розклад роботи «Книжкобуса» на вихідних — бібліотека на колесах приїздитиме у парки та на фестивалі. До кожної події створюватиметься окремий розклад: ігри, перегляди мультфільмів, уроки програмування та інше. Крім того, заплановані лекції, поетичні вечори, презентації книжок, зустрічі з авторами, прослуховування аудіокнижок, вечірні кінопокази в парках, майстер-класи тощо.

Перший шкільний виїзд «Книжкобус» здійснить до школи №155, а перший публічний ― до Книжкового Арсеналу, де познайомитися з бібліотекою на колесах зможуть усі дітлахи та їхні батьки.

«Ми вдосконалюємо програму «Книжкобуса» щодня. Наприклад, на гаджетах, які так люблять діти, вже інстальовані дуже цікаві освітні програми від проекту «Розумники» та технічної студії «Винахідник», ― розповідає Олена Кривенко, керівник Благодійного фонду «КОЛО». ― Ще за наповнення «Книжкобуса» ми дуже вдячні Microsoft Ukraine, Intel, книгарні Chulan Bookstore, «Укранімафільму», а за віру в проект ― «Молокії». Одне з важливих наших завдань ― програма, спрямована на розвиток толерантності до людей з особливими потребами. Разом зі спеціалістами ми розробляємо уроки для дітей, аби пояснити, як відчуває себе людина, яка не бачить книгу, не може увімкнути гаджет або не чує казку. Під час тестових виїздів ми вже провели декілька таких уроків, і результати надзвичайні: для дітей це переворот у свідомості, вони зовсім по-іншому налаштовані до та після уроку. І це прекрасно, адже «Книжкобус» піклується не тільки про розум, але й про добрі серця».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ