Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Яворові стартувала децентралізація, яка об’єднає райцентр та 28 сіл

Як заявила сьогодні, 9 жовтня, власкорові Гал-інфо секретар Яворівської міської ради Львівської області, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, міський депутатський корпус під час чергової сесії Яворівської міськради ухвалив рішення «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

За словами Ольги Созанської, таке рішення прийнято відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«Цим документом Яворівська міська рада Львівської області ініціювала та дала згоду на добровільне об’єднання територіальних громад сіл: Чернилява, Лісок – Чернилявської сільської ради; сіл: Нагачів, Липина, Семирівка – Нагачівської сільської ради, сіл: Бориси, Вахули, Ковалі, Новий Яр, Новини, Старий Яр, Цетуля, Залужжя – Залузької сільської ради; сіл: Рогізно, Дернаки, Оселя, Черчик - Рогізненської сільської ради; сіл Віжомля, Глинець, Новосілки, Чорнокунці - Віжомлянської сільської ради; сіл: Наконечне Перше, Наконечне Друге – Наконечнянської сільської ради; сіл Бунів, Іваники – Бунівської сільської ради; сіл – Калинівка, Поруденко, Шутова – Калинівської сільської ради в Яворівську територіальну громаду з центром у місті Яворові», – наголосила секретар Яворівської міської ради.

На запитання власкора Гал-інфо, які наступні кроки будуть здійснені опісля ухвалення рішення ««Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад», – Ольга Созанська пояснила, що вона, як секретар Яворівської міської ради, вже звернулася до Чернилявської , Нагачівської , Залузької, Рогізненської, Віжомлянської, Наконечнянської , Бунівської, Калинівської сільських рад із пропозицією про добровільне об’єднання територіальних громад.

У коментарі власкорові Гал-інфо лідер Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, експерт з децентралізації на Львівщині Ірина Куропась нагадала, що в місті Яворові впродовж останніх трьох років вже відбулося чимало змістовних заходів за участі представників сільських рад, які мають увійти до Яворівської об’єднаної територіальної громади.

«До розмов за круглим столом за участі науковців з приводу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень і ресурсів ми запрошували і представників органів місцевого самоврядування, і чиновників, і громадських активістів, і представників інтелігенції, селянства, бізнесу. Правду кажучи, ці дискусії були далеко непростими. Учасники зібрань, дискутуючи стосовно усіх «за» і «проти» об’єднання громад, сходилися на думці, що законодавство з цього приводу є ще недосконалим. Зрештою, все нове, усі зміни завжди проходять важко: тому варто разом, об’єднавши можливості влади, громади та бізнесу сприяти створенню економічно спроможних територіальних громад, шляхом консенсусу та спільного прийняття рішень.

Під егідою Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, у межах солідних міжнародних програм, проведено низку ознайомчих семінарів для представників органів місцевого самоврядування, державної влади, представників громадського сектору, активних жителів та журналістів з метою ознайомлення із особливостями децентралізації фінансових ресурсів та владних повноважень, створення умов для реформування органів місцевого самоврядування. Не обійшли під час обговорення переваги та недоліки реформи, акцентуючи увагу на окресленні нових форм та механізмів співпраці, які допоможуть подолати непорозуміння та конфлікти та сприятимуть сталому розвитку територіальних громад.

Реформа потребує фахової підготовки, залучення до розробки моделі та її впровадження, активного, кваліфікованого наукового і громадського середовища, представників бізнес-середовища. Це потрібно насамперед для того, аби не перетворити цей процес просто на модне слово, а реально зробити реформу, яка є необхідною для України», – зазначила Ірина Куропась.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ