Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Жовківському замку відкрили нову виставкову залу

Нещодавно в музеї-заповіднику “Жовківський замок” завершили реставрування одного із приміщень. Тепер відвідувачі можуть зайти всередину одного з корпусів, де для них підготували нову виставку, що розповідає про власників замку та їх історію. Про це повідомляє кореспондент Гал-інфо.

Нагадаємо, що минулого року Жовківський замок передали Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, що дало змогу отримати додаткове фінансування. Однак лише на державні кошти там не сподіваються. Власними силами працівники відреставрували гостинний корпус замку (ліва частина подвір’я) і на другому поверсі зробили нову виставку. Тепер там відкрита якісна експозиція під назвою “Жовківський замок: історія, постаті, мистецтво”, яку розмістили в 11-тьох відреставрованих залах. 

“Цей замок потрібно заново відкрити для львів’ян і гостей міста, тому що за останній рік тут було дуже багато зроблено. Він став не просто замком, а черговим об’єктом, який необхідно відвідати. Адже раніше до замку  підходили і тільки зовнішньо оглядали, а тепер буде можливість зайти в сам замок та більш заглибитись в історію цього місця”, - розповів помічник директора Львівської національної галереї мистецтв Роман Назаровець. 

Експонати в залах науковці замку і галереї мистецтв готували так, щоб повністю розкрити історію місця. Зокрема, це картини, портрети, скульптури і особисті речі осіб, які пов’язані з жовківським замком. Як розповів пан Роман, їх звозили з різних музеїв: щось - із Олеського замку, щось - із Палацу Потоцьких, також експонати надали із фондів.  

На першому поверсі корпусу зараз роблять ремонт. Працівники замку розчищають територію, аби в майбутньому там теж зробити приміщення залу.  

Також відкритою для відвідувачів є триповерхова північно-східна вежа. Перший поверх займає реконструкція діючої кузні, на другому поверсі розташована Гетьманська зала, прикрашена портретами відомих діячів минулих епох, зокрема, гетьманів, чиї імена тісно пов’язані з історією замку та м. Жовкви. 

З короткою історією міста та замку відвідувачів знайомить експозиція третього поверху вежі, яка розкриває суть так званої ідеї «ідеального міста», популярної в епоху Ренесансу.

Праву сторону замку, де колись знаходився кухонний корпус, зараз активно реставрують за кошти, які надали Львівській національній галереї мистецтв з програми президента “Велика реставрація”. Він буде виведений з аварійного стану. Зокрема, зроблять перекриття даху, що коштуватиме орієнтовно 20 млн гривень. До кінця року ремонтні роботи об’єкту планують завершити.

Довідка. 

Жовківський замок є найбільшою спорудою Жовкви, який збудований архітектором на замовлення гетьмана Станіслава Жолкевського у 1594-1605 роках. На початку свого існування замок знав родину гетьмана Богдана Хмельницького, а в другій половині XVII століття був резиденцією короля Яна III Собеського, пам'ятає послів і коронованих осіб з усієї Європи. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ