Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Велика Реставрація" української культури та історії

1/3
Вперше, за три десятки років незалежності, на Львівщині стартує грандіозна реставрація пам’яток культури та архітектури, які, за всіх попередніх президентів та голів ОДА, перебували в занедбаному стані.

«Культурна революція» в хорошому сенсі цього слова

Увага на культурні пам’ятки Львівщини була звернена під час візиту до області міністра культури та інформаційної політики Олександа Ткаченка, який прибув, щоб разом з місцевою владою напрацювати основні напрями ефективного втілення масштабного будівельно-реконструкційного проєкту «Велике будівництво» у Львівській області. Зокрема, у проєкті заплановано відновлення сотні культурних об’єктів по всій країні, в рамках ініційованої Президентом Володимиром Зеленським програми відродження культури та креативної економіки.

За словами міністра, відновлення історико-культурної спадщини забезпечить сталий розвиток територій громад, прокладе нові туристичні маршрути, а пам’ятки стануть місцевими туристичними магнітами. «Це надзвичайно амбітна програма, яка має на меті не лише збереження наших традицій, а й зробить об’єкти «Великого будівництва у культурі» надзвичайно цікавими елементами туристичної атракції. Збереження їхньої автентичності й духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом – наш обов’язок. Ми зробимо все, щоби кошти, на які очікуємо, а це – 55 мільярдів гривень упродовж 4-х років, були спрямовані не тільки на реставрацію, реконструкцію і добудову, а й на створення центрів надання культурних послуг по всій Україні», – розповів міністр під час брифінгу у Свірзькому замку. Саме тут презентували й концепцію ревіталізації старовинного замку та навколишнього парку.

Цього року велику увагу на Львівщині приділено Національному природному парку «Сколівські Бескиди», який отримав підтримку в рамках ініціативи Президента «Мандруй Україною». На баланс цього парку передано й палац Гредлів – пам'ятку архітектури у місті Сколе, який стане туристично-інформаційним та еко-просвітницьким центром. А також реставрується музей фортеці Тустань, яка стала культовою історичною локацією часів галицького Середньовіччя.

У планах міністерства також розвиток й реставрація замків популярної «Золотої підкови Львівщини» – туристичного маршруту найвідомішими замками Львівської області, які географічно розташовані дугою, схожою на підкову. До маршруту входять: Олеський, Підгорецький, Золочівський, Свірзький, а іноді ще й Поморянський та Старосільський замки.

До того ж, влада взялася за відновлення одного з наймальовничіших замків України – Олеськівського. Міністр Ткаченко, презентувавши програму «Велике будівництво у культурі» на 2021-2023 роки, зазначив, що вже цього року буде відремонтовано аварійний дах Олеськівського замку, а наступного року уряд визначить об’єкти, які підлягатимуть великій реставрації на Львівщині.

Більше того, під час візиту міністра, список історичних об’єктів, які потрапили до списку ревіталізації, навіть розширили, додавши до «Золотої підкови» ще один замок. Проєкт сприятиме відродженню статусу та уваги до одного з найбільш знакових історичних замків – Жовківського, тісно пов'язаного з іменем польського короля Яна III Собеського, який відіграв вагому роль в історії Польщі та України. «Очевидно, що такі замки, як Підгорецький, Олеський, Жовківський, які перейшли на баланс Міністерства культури, неодмінно потраплять і повинні бути у цьому списку», – зазначив Олександр Ткаченко. А загалом, грандіозним реставраційним проєктом передбачено відновлення 150 об’єктів, 50 з яких –замки.

За словами народного депутата Ростислава Тістика, який взяв участь у зустрічі, реставрація та популяризація Жовківського замку, сприятиме зростанню туристичної привабливості Жовкви – міста, яке Ян Собеський будував як «Ідеальне місто». Підвищення туристичного значення цієї архітектурної пам’ятки позитивно вплине й на зацікавленність польських туристів у відвідуванні замку, а можливо, й покращить умови для ширшої співпраці та інвестицій обох країн у розвиток Жовківщини.

Амбіції Львівської ОДА

До того ж, львівська обласна влада поставила досить амбітну мету – отримати не менше, ніж 25% коштів всього загальноукраїнського проєкту «Велике будівництво».

За словами голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького, на Львівщині зосереджено чверть усіх пам’яток культурної та архітектурної спадщини України. Це понад 8 тисяч об’єктів. Дійсно, за століття бурхливої історії та симбіозу європейських культур на теренах нашого краю, Львівщина сьогодні є однією з найбільш багатих на пам’ятки культури областей. На Львівщині сьогодні сконцентровано 228 музеїв, 3788 пам’яток архітектури (з яких 684 – національного значення), 849 пам’яток історії, 312 пам’яток монументального мистецтва та 919 пам’яток археології.

До того ж Львівська облдержадміністрація вже подала пропозицію на отримання з держбюджету на 2021 рік фінансування на реставрацію 21 пам’ятки архітектури. Серед яких Свірзький та Старосільський замки, костели у Годовиці та Щирці, Тартаківський і Поморянський палаци та палац Гредлів, а ще – дерев’яні церкви, які входять до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «Це туристичні магніти, які в наступні роки притягнуть на Львівщину великі кошти і дадуть нове життя нашій області. Саме завдяки проєкту «Велике будівництво», культура нарешті буде у фокусі уваги, що дозволить по-іншому подивитися на туристичний потенціал України, створити нові робочі місця і розвинути біля реставрованих пам'яток суміжні галузі», – наголошує Максим Козицький, очільник Львівської ОДА.

І світовий досвід підтверджує, що біля кожного привабливого туристичного об’єкта з’являються сувенірні крамниці, магазини, кафе, ресторани та готелі. І нерідко один історичний чи культурний об’єкт дає роботу та заробіток цілому містечку. Тож «Велика культурна реставрація» матиме не лише культурні наслідки, але й може створити неабиякий економічний та соціальний ефект для розвитку, забутих попередньою владою, районів та містечок Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ