Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Відкриваємо Львів та Україну: чим особливі цьогорічні Дні європейської спадщини?

У п'ятницю, 9 вересня, у Львові стартують Дні європейської спадщини, протягом яких відбудеться майже 90 подій.

Про це повідомили під час брифінг у медіацентрі “Україна” у четвер, 8 вересня. 

Христина Лебедь, керівниця управління туризму Львівської міської ради, розповіла, що попри трагічні події в державі, українці отримали унікальну можливість культурного обміну, який відбувається зараз набагато швидше, ніж у минулі роки.

“Ми не можемо відмовитися від цих подій, тому що культура, історія і туризм є на часі. Інакше ми не здатні розвиватися як нація.

Це про наші традиції, про нашу спадщину. Це про те, що ми володіємо тим, що відстоюємо і сьогодні оберігаємо",  – зокрема додала керівниця управління.

Проєкт “Дні європейської спадщини” цьогоріч у Львові відбуватиметься удванадцяте. Організатори визначили лейтмотив проєкту як "Втрачене. Збережене. Відновлене". Координаторка проєкту Юлія Доліба пояснила обрання такого концепту:

“Цьогоріч європейська спільнота обрала тему "Стала спадщина". Але зважаючи на той контекст, у якому  перебуваємо зараз ми, нам дуже важко говорити про сталість як таку. Тому, що щодня гинуть українці, які творили й творять нашу культуру, знищуються музеї, твори мистецтва”. 

Заходи, що ввійшли до програми у 2022 році презентують не лише архітектурну спадщину міста, а й природу, людей, які проживали у Львові, долі львів'янок у період Другої світової, військових, цивільних. Також відвідувачі матимуть змогу оглянути кам'яні вишиванки з українського півдня, які привезли сюди активістки Єлизавета й Тетяна Євсеєві. 

“Ми багато чого не знаємо про наше місто, і це добрий поштовх, аби про нього дізнатися більше. Ми відкриваємо Львів для львів'ян, а зараз Львів ще й наповнився новими людьми, з якими ми стали великою родиною", – зазначила Юлія Доліба. 

Михайло Кобрин, директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, кандидат філософських наук, переконаний, упродовж трьох особливих днів львів'яни та гості міста зможуть потрапити у ті закапелки Львова й історії, в які раніше мріяли потрапити, але не мали нагоди.

Додамо, Дні європейської спадщини – загальноєвропейська ініціатива, започаткована у 1991 році Радою Європи, метою якої є привернення уваги до культурної спадщини європейських міст. Цьогорічні заходи відбудуться у 50 європейських містах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ