Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Військова цензура в українських губерніях Російської імперії – книга онлайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Військова цензура в українських губерніях Російської імперії – книга онлайн

На сайті Інституту історії України НАН України з’явилася нова книга – Кирієнко О. Військова цензура в українських губерніях Російської імперії (липень 1914 р. ‒ жовтень 1917 р.)

У монографії досліджено історію діяльності органів військової цензури в українських губерніях Російської імперії в роки Першої світової війни. Автор проаналізував військово-цензурне законодавство та цензурну практику у ХІХ ‒ на початку ХХ ст.; охарактеризував основні напрями роботи відповідних військово-цензурних інституцій у фронтовій, прифронтовій зонах, території тилу Київського та Одеського військових округів протягом липня 1914 р. — жовтня 1917 р.; з’ясував особливості нормативно-правової бази, що регламентувала державний контроль за інформацією воєнного, загальнополітичного та соціально-економічного змісту. Встановлено також принципи кадрового забезпечення та фінансування органів військової цензури; розкрито цікаві аспекти у роботі службовців відомства. Окрему увагу приділено особливостям боротьби спецорганів із різними засобами і способами таємної, не контрольованої владою передачі інформації.

Загалом у роботі констатовано перманентне посилення цензурного режиму впродовж досліджуваного періоду, відзначено поступове розширення повноважень військово-цензурних органів в українських губерніях, яке було зумовлене не тільки наближеністю лінії фронту, а й політичними, соціально-економічними наслідками війни, загальною стратегією урядової політики в інформаційній сфері.

Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України, інформаційною політикою у Російській імперії

Завантажити книгу можна за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ