Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Військовий облік: надати дані про себе можна через «Дію»

Відтепер військовозобовʼязані зможуть передавати військкоматам дані про себе, зокрема про місце проживання, через портал «Дія» за власним бажанням.

Про відповідне нововведення йдеться в новому порядку організації та ведення військового обліку в Україні, затвердженому Кабінетом міністрів України.  

Так, у постанові № 1487 зазначено, що «призовник, військовозобов'язаний або резервіст може за власним бажанням подати відомості для включення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів під час формування декларації про місце проживання з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) за умови запровадження інформаційної взаємодії. Механізм та вимоги до технічного опису сервісу електронної інформаційної взаємодії між Порталом Дія та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів встановлюються Міноборони».

Крім цього, військовий облік набуде різних видів: персонально-якісний, персонально-первинний та персональний. Персонально-якісний облік вестимуть військкомати, персонально-первинний — органи місцевої влади, а персональний — підприємства, установи, державні органи, навчальні заклади, де працює або навчається військовозобовʼязаний.

Також військовий облік поділять на загальний та спеціальний. У загальному обліку будуть ті військовозобовʼязані, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час, а в спеціальному — ті, які мають відповідну бронь.

На військовий облік також почнуть брати з 16 років (раніше було з 17).

Що стосується жінок, то на військовий облік мають стати лише ті, хто має медичну або фармацевтичну спеціальність. Усі інші можуть зробити це за власним бажанням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ