Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Вкладники не побачать 25% річних за депозитами

«Облікова ставка – це ринковий інструмент. Зараз вона надає банкам стимули більше конкурувати за вкладника, що зумовить монетарну трансмісію – а саме підвищення ставок за депозитами», – очікує директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

За його словами, скорочення профіциту ліквідності змусить банки активніше піднімати ставки. «Цей крок спрямований на те, щоб і громадяни, і бізнес могли свої вільні гривневі ресурси убезпечити від інфляції. І таким чином не створювали додаткового попиту на валюту», – розповів пан Лепушинський.

«Я б не задавав високих очікувань. На жаль, для вкладників ставки за депозитами не підтягнуться дуже близько до облікової ставки, але суттєве зростання буде. Всі розуміють, що облікова ставка 25% не назавжди. Не очікуйте, що за річними депозитами банки будуть давати набагато більше, ніж вони дають зараз», – каже начальник аналітичного відділу одного з українських банків Олексій Блінов.

Однак за короткими депозитами зростання може бути суттєвим. «Зараз навіть є тижневі й двотижневі депозити – за ними може бути суттєве зростання в бік облікової ставки», – не виключає Олексій Блінов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ