Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ВРУ ухвалила закон про публічні закупівлі на час карантину в Україні

Верховна Рада ухвалила законороект №3715 про публічні закупівлі на час карантину в Україні.
Верховна рада України

Про це стало відомо в ході засідання ВРУ.

У законі прописано, що під час карантину закупівля товарів (крім вказаних у переліку вище) та послуг, необхідних для виконання заходів з протидії коронавірусу, здійснюється у порядку, встановленим ЗУ "Про публічні закупівлі" для спрощених закупівель.

Документом пропонується виключити чинні положення законодавства, відповідно до яких, товари, роботи чи послуги, необхідні для запобігання виникненню/поширенню, локалізацію/ліквідацію спалахів, епідемій/пандемій COVID-19 можна було закуповувати без використання Закону України “Про публічні закупівлі” (без системи “Прозоро”).

Згідно з документом, на період карантину через коронавірус дія закону "Про публічні закупівлі" не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є:

  • лікарські засоби,
  • вакцини,
  • медичні, імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19
  • медичні вироби для вакцинації від COVID-19,
  • медобладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19,
  • системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів з протидії COVID-19.

Наголошується, що перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджує Кабмін.

"За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю", - вказано у тексті документу.

Доповідачка, народний депутат Лариса Білозір на засіданні зазначила, що законопроєкт доопрацьовано для відновлення прозорості здійснення медичних закупівель та створення надійного механізму для закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з COVID-19.

Голова підкомітету комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з наступним техніко-юридичним доопрацюванням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ