Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

"Все про мінну безпеку": новий сайт від ЮНІСЕФ для захисту дітей

Близько 25 % території України потенційно забруднено вибухонебезпечними предметами, що створює особливу небезпеку на територіях, де велися активні бойові дії, знаходять міни, снаряди та нерозірвані боєприпаси у великій кількості.

Щоб зменшити ризики поранення чи загибелі дітей, дитячий фонд ООН UNICEF спільно з МОН, ДСНС та Міністерством внутрішніх справ України запустили сайт “Все про мінну безпеку” для батьків, вчителів та дітей. Міжнародні експерти, психологи, фахівці із захисту прав дітей, соціальних і поведінкових змін розкажуть, як інтерактивно, цікаво й безпечно навчати дітей і підлітків правил мінної безпеки.

Як розповів в коментарі Гал-інфо начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, співпраця із UNICEF почалася ще на початку повномасштабного вторгнення. Вони взяли на себе повністю виробництво газет, листів, навчальних матеріалів для дітей.

Віталій Туровцев зазначив, що інформацію для сайту “Все про мінну безпеку” надають підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Дизайнери та психологи UNICEF перевіряють інформацію, яка потім публікується в онлайн-курсі. Завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) матеріал друкується і в посібниках. 

Портал сайту містить чотири розділи: для батьків, вчителів, підлітків та дітей. У кожному викладено адаптовану відповідно до віку інформацію про різновиди мін та правила поводження з ними.

В одному з курсів для батьків пояснюється, як правильно розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети, які можуть бути прихованими в іграшках, побутових предметах, книжках та інших речах, покинутих на вулиці. Потрібно наголосити, що піднімати будь-що з землі, що нам не належить, категорично заборонено та обов’язково повідомити дорослих і службу 101.

Варто врахувати заборонені теми - про що не варто говорити чи показувати під час розмови, щоб не нашкодити дитині й не ускладнити процес засвоєння знань. Дітям заборонено показувати будь-які моделі, муляжі та прототипи мін, навіть пластикові, адже контакт у безпечних умовах із цими моделями веде до повторення цих дій у небезпечних умовах, оскільки дитина не може оцінити всі ризиків, що призводить до фатальних наслідків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ