Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Вибірковість в спорті, або чому Гутцайт забанив Іванчука

Напередодні стало відомо, що львівського гросмейстера Василя Іванчука не випустили з України для участі в Кубку світу з шахів.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт заявив, що не отримував листа від Федерації шахів України з проханням випустити для участі у Кубку світу-2023 українського гросмейстера Василя Іванчука, однак у випадку надходження такого листа не дозволив би його виїзд на змагання в яких будуть брати участь росіяни та білоруси.

Ймовірно позиція міністра заслуговує на увагу, однак в неї є й інша "сторона медалі". Як повідомило "Суспільне", про участь в даному Кубку світу вже заявили інші українські шахісти, які також мали б отримати дозвіл на виїзд з України: Антон Коробов (38 років), Володимир Баклан (45 років), Юрій Кузубов (33 роки), Андрій Волокітін (37 років), Віталій Бернадський (28 років) та Руслан Пономарьов (39 років).

Однак, як мінімум двоє з перерахованих вище шахістів саме завдяки сприянню міністерства Гутцайта у свій час виїхали з України та вирішили не повертатись назад під час війни: Володимир Баклан та Юрій Кузубов. Також, як повідомляло Гал-інфо ще ряд провідних шахістів серед яких лідер нашої збірної Павло Ельянов, Криворучко Юрій, Олександр Арещенко не повернулись до України після офіційних змагань.

Чому міністр, під керівництвом якого до керівного складу НОК України (Вадим Гутцайт суміщає посаду міністра молоді та спорту та керівника Національного олімпійського комітету України, - ред.) входили представники проросійської партії "Опозиційна платформа — За життя" Григорій Суркіс та Нестор Шуфрич, вирішив заборонити виїзд з України спортсмену який завжди дотримувався взятих зобов'язань питання відкрите.

Зазначимо, в НОК Гутцайта до останнього намагались приховати від медіа факт невиключення Шуфрича та Суркіса зі складу НОК, доки в ситуацію не втрутився Уповноважений Верховної ради України з прав людини.

Також напередодні у світі шахів знову згадали іншу львів'янку - Анну Музичук, яка без жодних перешкод разом зі своїм близьким другом Емілем Сутовським (ізраїльський гросмейстер, на сайті ФІДЕ вказаний як головний виконавчий директор) бере участь у промо-компанії чемпіонату світу ФІДЕ з рапіду та бліцу 2024 року в Австрії. Нагадаємо, президентом ФІДЕ є прокремлівський російський політик Аркадій Дворкович, який очолює цю посаду з жовтня 2018 року, пише Kamp-Sport.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ