Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Гал-інфо проти НОК України: уповноважений ВР відкрив провадження

Уповноважений Верховної ради України відкрив провадження про порушення прав і свобод людини посадовими особами Національного олімпійського комітету України.

Нагадаємо, після суспільного розголосу стосовно входження до керівного складу Національного олімпійського комітету України народних депутатів забороненої в Україні проросійської партії "Опозиційна платформа — За життя" Григорія Суркіса та Нестора Шуфрича, інформаційна агенція Гал-інфо направила інформаційний запит до НОК України в якому просила надати:

  • Список членів НОК України станом на 21.11.2022 (Прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, суб’єкт висунення).
  • Список почесних членів НОК України станом на 21.11.2022 (Прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, суб’єкт висунення).
  • Перелік комісій НОК України.
  • Персональний склад комісій НОК України.

У відповіді на запит, у відомстві Вадима Гутцайта нам відмовили у наданні запитуваної інформації. Та зазначили, що НОК Україні є неприбутковою громадською організацією та відповідно до Законів України не мають підстав надавати відповіді на даний запит.

Зважаючи на суспільний резонанс, та відсутність офіційної інформації стосовно подальшого перебування Суркіса та Шуфрича в складі НОКу, інформаційна агенція Гал-інфо подала скаргу Уповноваженому Верховної ради України з прав людини на порушення Закону України "Про доступ до публічної інформації" посадовими особами НОКу.

Після чого, посадовці НОК України, повторно відмовили нам у наданні відповіді на інформаційний запит та зазначили, що НОК України не є суб’єктом владних повноважень та вважається розпорядником публічної інформації виключно щодо інформації про використання отриманих НОК України бюджетних коштів. Інформація щодо членів НОК України та комісій НОК України не є інформацією щодо використання бюджетних коштів. А також, що члени НОК України не надавали згоди на розповсюдження їх персональних даних в обсязі, що запитується у зверненні ТзОВ "Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо". І вони не бачать жодних доказів щодо наявності суспільної дискусії та суспільного інтересу у вищезгаданій ситуації.

Зважаючи на позицію НОК України на чолі з міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом, як повідомили сьогодні Гал-інфо в секретаріаті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця, за результатами розгляду скарги було прийнято рішення про відкриття провадження у справі про порушення прав і свобод людини і громадянина відповідно до статті 17 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

Зазначимо, станом на 9 січня, НОК України досі офіційно не оприлюднив список своїх дійсних членів.

Далі буде.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ