Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Виступ Івана Малковича на врученні Шевченківської премії

Соціальні мережі підкорює виступ лауреата Шевченківської премії, поета та видавця Івана Малковича. Переможець у номінації "література" виголосив промову на урочистостях у присутності президента Петра Порошенка.

"Коли у часи Другої світової Черчилль обговорював зі своїми урядовцями бюджет і вони хотіли урізати видатки на культуру на користь армії, він обурився: а що ж ми тоді будемо захищати? На жаль нашим урядовцям далеко до Черчилля.

Вони не розуміють, що тільки тут, між цим небом і землею народилися такі слова, як "жито", "Дніпро", "човенце", "мрія". І тисячі інших прекрасних слів. І що тут все наладиться лише тоді, коли українська мова лунатиме всюди. Коли перебуватимемо в океані рідної мови.

Можливо, я утопіст, але подібну думку висловлюють у нашому інформаційному просторі все частіше.

Якщо тут буде українська мова, то в нас буде лад. Якщо ні - тут буде вічний Путін, як би він не називався.

Адже сказано: на початку було слово, яке формує свідомість. Із цим словом ми неодмінно повернемося до самих себе і нарешті повнокровно з'явимося на культурній карті світу", - заявив видавець.

9 березня президент Петро Порошенко вручив Національну премію ім. Тараса Шевченка діячам культури та мистецтва. Журі визначило чотирьох лауреатів.

У номінації "література" премію присудили поету та видавцю Івану Малковичу за збірку "Подорожник з новими віршами".

Лауреатом у номінації "візуальні мистецтва" став Микола Малишко за скульптурний проект "Лінія".

У номінації "музичне мистецтво" премію отримала Богдана Фроляк за симфонію-реквієм "Праведна душа". А також хорову кантату "Цвіт" і музичний твір "Присниться сон мені".

За анімаційний серіал "Моя країна – Україна" у номінації "кіномистецтво" премію отримав Степан Коваль.

Gazeta.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ