Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Визначено переможців щорічної премії «Українська книжка року» за 2013 рік

12 лютого в Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року». Шляхом таємного голосування було визначено кращі видання 2011-2013 років. Про це повідомила прес-служба Держкомтелерадіо України.

У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присуджено виданню «Щоденникові записи, 1939-1956» Олександра Довженка («Видавництво «Фоліо»).

Всього у цій номінації було подано 20 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 19 претендентів визнано видання «Шевченкова посвята» Василя Пилип’юка (видавництво «Світло і тінь»). В альбомі видатний фотомитець сучасності Василь Пилип’юк втілив свої глибокі громадянські, особисті почуття в епічне полотно про українського Генія та його священну землю.

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» нагороджено книгу «Кіровоградщина. Історія рідного краю» за редакцією Ірини Козир (видавництво «Імекс-ЛТД»). Цей навчальний посібник - перше регіональне видання, яке висвітлює історію нинішньої Кіровоградської області від найдавніших часів до проголошення незалежності України. Виклад матеріалу ґрунтується на новітніх наукових дослідженнях.

Загалом же у конкурсному відборі взяло участь 55 видань від 40 видавництв та видавничих організацій України.

Із повним переліком видань, які надійшли на здобуття премії, можна ознайомитись на веб-сайті Держкомтелерадіо у рубриці «Виставки, конкурси, премії, фестивалі» за адресою  http://195.78.68.20/teleradio/control/uk/publish/article?art_id=110581&cat_id=88996.

Щорічна премія Президента України «Українська книжка року» започаткована у 2009 році. Її метою є відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.

Указом Президента України від 30 вересня 2011 року № 959/2011 затверджено новий склад Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року», а також внесені часткові зміни в Положення про премію. До складу Комітету з премії входять відомі письменники, представники Національної академії наук, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Національної спілки письменників тощо. Організаційне ж забезпечення його роботи покладено на Держкомтелерадіо України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ