Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Як стати оператором протимінної діяльності в Україні?

Забруднення територій України вибухонебезпечними предметами – виклик, реагувати на який нашій державі варто вже сьогодні.

Першочергове завдання – збільшення кількості операторів протимінної діяльності (ПМД), які зможуть їх очистити. Уряд налаштований стимулювати розвиток цього ринку.

Аби алгоритм відкриття такого бізнесу став зрозумілим і зручним для майбутніх операторів, команда BRDO разом з Міністерством економіки України підготувала для державного інфо-сервісу #StartBusinessChallenge покрокову інструкцію.

«Перед Україною та усім світом стоять небачені виклики. Зараз нам необхідно застосовувати нестандартні та асиметричні дії і на полі бою, і на наших звільнених, деокупованих територіях. Для прискорення розмінування ми покладаємося на кілька інструментів, які до нас ніхто і ніде не застосовував. Один з таких інструментів – це створення ринку.

Зрозумілі і захищені взаємини учасників такого ринку будуть пришвидшувати процес гуманітарного розмінування і захищатимуть інтереси обох сторін. Наша задача написати такі правила», – наголосив Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки України.

Які дозвільні документи необхідні та які процедури потрібно пройти для реєстрації бізнесу «Оператора протимінної діяльності в Україні»?

Деталі за посиланням https://sbc.regulation.gov.ua/startup/261.

Чому це важливо?

За даними ДСНС, станом на 17 лютого 2023 року в Україні загальна площа територій України, що внаслідок військової агресії рф можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами (ВНП), становить близько 174 000 км2. Кожен день зволікання з розмінуванням призводить до поранень та загибелі цивільних осіб.

Спроможність наявних операторів ПМД є неспівставною до масштабів теперішніх викликів. Зростає попит, але не пропозиція: за 2021 рік було сертифіковано 4 оператори ПМД, за наступні 1,5 роки повномасштабної війни – усього лише 18, Станом наразі загальна кількість операторів ПМД складає 23.

Наразі відкриття оператора ПМД є складною процедурою, яка має відмінності в різних органах сертифікації. Для того, аби спростити життя бізнесу, було розроблено вищезазначену інструкцію, яка детально описує всі етапи та необхідні документи для отримання сертифіката процесів ПМД.

В подальшому Уряд разом з BRDO планує уніфікувати та спростити порядок сертифікації операторів протимінної діяльності.

Окрім того, наявні проблеми в сфері протимінної діяльності та блоки для розвитку ринку операторів ПМД в Україні будуть розглянуті на засіданнях МРГ з дерегуляції, аби ухвалити рішення щодо їх врегулювання. Слідкуйте за новинами на сайті https://deregulation.me.gov.ua/

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4busines: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ