Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт  |  Волинь

Як українці з німцями у футбол грали

У період німецької окупації українці провели понад 150 футбольних матчів. На заході нашої країни в 1942 р. навіть організували суто українську лігу, що об’єднувала клуби всієї Галичини. Чемпіонами тут ставали такі футбольні команди, як львівська «Україна», стрийська «Скала» та дрогобицька «Ватра».
Світлина з особистого архіву Івана Лудчака.

Перший матч українців з загарбниками відбувся 17 серпня 1941 р. на полі Грубешова, що на Холмщині. Матч закінчився з рахунком 4:2 на користь українців. Вже 21 вересня того ж року у Львові пройшов футбольний поєдинок між Українським спортивним студентським клубом та командою «Люфтваффе». Тут українці програли – 2:4. Проте 26 жовтня вже згадана «Україна» завдала удару збірній «Люфтваффе-Вермахт» з рахунком 6:0. А згодом львівська «Гарбарня» обіграла «Вермахт» – 7:1.

Наступний рік теж став вдалим для українських футболістів. Сезон розпочався поєдинком між сяноцьким «Лемком» та німецьким «Вермахтом». Зустріч відбулася в понеділок після Великодня і закінчилася поразкою німців – 7:2. Були спроби організувати футбольні матчі з професійними командами Австрії, Словаччини та Німеччини, проте вони залишилися безуспішними.

З 1944 р. в німецьких військових командах почали з’являтися професійні футболісти, а матчі з українцями стали цікавішими та складнішими. Нашим командам вже було важче здобувати перемогу над окупантами. Загалом «за німців» в Галичині проведено 52 поєдинки: 27 перемог, 17 поразок та 8 закінчилися нічиєю.

На фото футбольна команда з с. Нижній Вербіж на Коломийщині, 1942 р.

Джерело: Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ