Відкриття магазину – грандіозна задача. Крім оформлення документів, пошуку персоналу та постачальників, важлива складова такої справи – покупка різного обладнання. Це питання необхідно вирішити до відкриття магазину та запрошення перших відвідувачів.
Обладнання для магазинів можна розділити на кілька груп: холодильне, касове, торговельне (різні стелажі) та офісне. У цьому матеріалі розповімо про те, що саме з перерахованого потрібно продуктовому магазину. Кількість одиниць та їх розміри розглядати не будемо. Вони залежать від площі торгового залу та асортименту. З іншим вузькоспеціалізованим обладнанням можна ознайомитись на цій сторінці: https://art-trade.com.ua/stellazhi-metallicheskie/.
Холодильне обладнання
Частина продукції повинна зберігатися за певної низької температури. Таку безпеку забезпечує холодильне обладнання. Які холодильники потрібні для продуктового магазину? Виділимо кілька типів такого обладнання, залежно від того, що в ньому зберігатиметься.
Для зберігання м'ясних виробів, риби, піци та кондитерських виробів підійдуть холодильні вітрини. В них продукти викладаються або тільки на дні, або на дні і полицях. Для кожної групи товарів є спеціальний агрегат. Так, наприклад, кондитерські вітрини дуже відрізняються від вітрин для піци. При виборі холодильника варто орієнтуватися на тип продуктів, який зберігатиметься в них.
Ще один із критеріїв для вибору – рівень заморозки. Якщо планується зберігати тільки свіжі продукти, для цього підійдуть середньотемпературні вітрини. Для заморожених продуктів доведеться купувати низькотемпературні холодильники. У магазини самообслуговування варто придбати спеціальні вітрини з доступом для відвідувачів.
Молочна продукція та напої можуть розміщуватись у так званих регалах. Це великі холодильники, які ще називають гірками. В них продукція викладається на полицях. Вони можуть бути з розсувними дверцятами або без них. Якщо магазин невеликий, то для мінеральної води, соків та солодких напоїв підійдуть міні-холодильники.
Для морозива в магазин варто придбати морозильні скрині або бонети. Дане холодильне обладнання оснащене розсувними дверцятами зверху.
Якщо в магазині планується приготування їжі, наприклад, піци, хот-догів, суші та інших страв, тоді власнику необхідно купити холодильний стіл. У ньому не тільки зберігаються інгредієнти для приготування, він також служить робочою поверхнею.
Касове обладнання
Для обладнання касової зони знадобляться: ваги, касовий апарат, сканер штрих-коду, грошова скринька. Для перевірки купюр необхідний детектор валют. Все це можна доповнити POS-обладнанням. Йдеться про прилади для автоматизації торгівлі. Сюди включаються монітори, термінали та принтери.
Необов'язковим, але корисним приладом є термінал збору даних. На вигляд він схожий на мобільний телефон. Він потрібен для того, щоб швидко отримувати інформацію щодо товару за його штрих-кодом. Також з його допомогою можна вносити інформацію про продукцію до системи магазину та швидко проводити інвентаризацію.
Ще один корисний для покупців прилад – прайс-чекер. Це невеликий пристрій, який розміщується у різних місцях торгового залу, за допомогою якого відвідувачі можуть уточнити ціну товару за штрих-кодом.
У великих супермаркетах з великим потоком відвідувачів встановлюються касові бокси та каси самообслуговування. Останні прискорюють процес покупок та зменшують кількість черг. Встановлення кавомашини також сьогодні входить до розряду must have.
У касовій зоні невеликих магазинів часто встановлюють прилавки з ДСП. Такі меблі оснащені полицями і скляними передньою стінкою та кришкою.
Торгове обладнання
Більшість товарів не потребує зберігання при низькій температурі. Це крупи, макаронні вироби, снеки, цукерки, вода, побутова хімія та інше. Для розміщення такої продукції використовують універсальні стелажі. Під деяку продукцію можна купити спеціальні стелажі, наприклад, хлібні, винні та ті, що використовуються для викладення кондитерських виробів.
Універсальні торговельні стелажі – це збірна металева конструкція з полицями. У маленькому магазині з невеликою торговою площею можна обійтися пристінними стелажами, розставленими по периметру приміщення. Якщо торгова площа велика, тоді в магазин є сенс закупити острівні стелажі. Їхня особливість у тому, що полиці на них розташовані з двох сторін. Щоб розмістити цінники знадобляться пластикові цінникотримачі.
У деяких випадках можна придбати перфоровані стелажі. Вони використовуються для навісного товару, наприклад, зубних щіток, упаковок з жувальними цукерками, бритв та іншої продукції. У таких стелажах передбачені отвори, в які вставляються гачки різної довжини. Саме на них і навішується товар. Гачки закуповуються окремо.
По кольоровому виконанню стелажі зустрічаються світлі та темні. Те, які саме стелажі вибрати для магазину, залежить від його дизайну та стилю.
Офісне обладнання
У магазині, крім торгового залу, важливу роль відіграють офісні приміщення, де працюють офісні працівники. Для їх потреб необхідно закупити столи, стільці, комп'ютери. Але це ще не все. Для друку цінників потрібен принтер. Для швидкого підрахунку великої кількості купюр стане в пригоді лічильник банкнот.
Додаткове торгове обладнання
Не вся продукція розміщується на стелажах. Так, овочі та фрукти часто розміщуються в кошиках та на палетах. Щоб покупці могли складати продукти, необхідно подбати про наявність кошиків, візків, тримачів для пакетів та одноразових рукавиць. Для купівельних кошиків знадобляться підставки, на яких вони зберігатимуться.
При вході в магазин можна встановити шафки, де відвідувачі матимуть змогу залишати особисті речі. Біля безпосереднього входу у торговий зал можна встановити турнікети. Для приготування їжі та нарізки потрібен пристінний виробничий стіл та слайсер.
Щоб на складі теж був порядок, там необхідно встановити стелажі. На полицях таких складських стелажів зберігається продукція, яка не потребує особливого температурного режиму. Якщо ж потрібно зберігати охолоджені або заморожені продукти, то для них слід придбати холодильні або морозильні шафи.