Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Яворівські рятувальники просять краян не зіпсувати новорічно-різдвяні свята пожежами

Яворівські рятувальники виступили зі зверненням до краян, в якому нагадали правила пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят.
Ілюстративне фото ДСНС.

Про це заявив сьогодні, 23 грудня, власкорові Гал-інфо начальник Яворівського РВ ГУ ДСНС України у Львівській області, полковник служби цивільного захисту Руслан Іванчишин.

З його слів, як не прикро, під час новорічно-різдвяних святкувань в минулі роки не обходилося без пожеж, які виникли внаслідок порушення правил пожежної безпеки, зокрема, при встановленні ялинок, користуванні гірляндами та піротехнічними виробами.

«Щоб запобігти небезпеці, Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області закликає мешканців району неухильно дотримуватися правил безпечної поведінки під час проведення святкових заходів. А саме: встановлюйте ялинку на стійкій основі – на надійній підставці, в посудині з піском, подалі від штор, гардин та інших предметів, які легко піддаються вогню; не прикрашайте ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею, ватою, папером не просоченими вогнезахисною сумішшю; прикрашайте ялинку тільки електричними гірляндами промислового виробництва, купленими у спеціалізованих крамницях, а не на ринках, де часто-густо зустрічається неякісний товар; обов’язково перевірте справність електричного проводу та його ізоляцію; не дозволяйте дітям самостійно включати електрогірлянди; не встановлюйте ялинку поблизу опалювальних приладів, телевізорів тощо; ніколи не прикрашайте свічками новорічну ялинку, адже це неминуче призводить до пожежі», – наголошує полковник цивільного захисту Руслан Іванчишин.

Також головний рятувальник Яворівщини зазначив, яку небезпеку для здоровя, а навіть – життя людей, особливо – дітей становлять петарди.

За його словами, щоб зберегти своє життя та майно від вогню необхідно: бути обережними під час поводження з відкритим вогнем та при запалюванні бенгальських вогників, феєрверків, вибухонебезпечних хлопавок, петард тощо; купувати лише ліцензовані піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах;

– перед запуском ретельно вивчити інструкцію. Ніколи не давайте дітям самим запускати петарди! Використовуйте феєрверки та петарди тільки на відкритому повітрі. Не запускайте їх в квартирах, у дворах-колодязях, поблизу будинків і на невеликих обгороджених територіях. У жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками. А також – не залишайте без нагляду ввімкненими газові та електричні прилади, а якщо ви опалюєте свою домівку печами (грубками, котлами) на твердому паливі, то стежте за справністю пічного опалення, не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини; не використовуйте для розпалення печей легкозаймисті речовини.

«Коли, не дай Боже, все ж сталося загоряння, а ви самі не в змозі впоратися з вогнем – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за телефоном: «101».

Наголошую: під час проведення новорічних заходів з масовим перебуванням людей забороняється: проводити заходи в приміщеннях, що мають менше 2 виходів або встановлені грати на вікнах; допускати заповнення приміщень людьми понад установлені норми; встановлювати ялинку поблизу евакуаційних виходів і захаращувати коридори, проходи та підступи до засобів пожежогасіння; застосовувати для оформлення приміщень, виготовлення маскарадних костюмів тощо матеріали, необроблені вогнезахисним складом, целулоїдні іграшки, вироби з поролону та інших легкозаймистих матеріалів. Категорично забороняється застосування свічок, бенгальських вогнів, різного роду піротехнічних ефектів, користуватися хлопавками, гасити світло в приміщенні; кидати палаючі петарди, якщо поблизу є люди і тварини», – застерігає Руслан Іванчишин, начальник Яворівського РВ ГУ ДСНС у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ